Prvaci posetili biblioteku

Lepu tradiciju podele besplatnih članskih karata đacima prvacima, a povodom početka nove školske godine, Narodna biblioteka „Branko Radičević“ u Odžacima nastavila je i ove godine. Danas su tu ustanovu posetili učenici prvog razreda Osnovne škole „Miroslav Antić“ u Odžacima iz odeljenja učiteljice Marije Rackov. Njima je dečiji bibliotekar Jovanka Blanuša podelila članske karte i upoznala ih sa radom biblioteke. Bila je ovo prilika da đaci prvaci pokažu i svoje umeće čitanja.

Najmlađe članove biblioteke pozdravila je direktorica Biljana Zlatković koja je u izjavi za Radio Odžake najavila da će biblioteku ovih dana posetiti i učenici drugog odeljenja prvog razreda OŠ „Miroslav Antić“, kao i prvaci iz OŠ „Branko Radičević“ u Odžacima kojima će takođe biti podeljene besplatne članske karte.

– Ovu manifestaciju organizujemo da prvaci shvate da im je biblioteka kuća u koju mogu doći kad god nemaju neku knjigu, nisu je kupili ili je nema školska biblioteka. Drugi razlog je da se naviknu da ovde mogu biti i kad im ne treba neka knjiga, jer imamo mnogo enciklopedija, tu je i TV, puštamo im crtane filmove i sve nam je više učenika nižeg školskog uzrasta koji u biblioteci borave u periodu od kada se završi škola pa dok im roditelji ne dođu. Biblioteka je mesto gde mogu doći kada god imaju slobodnog vremena, pa čak i ako imaju neki problem koji možemo zajedno rešiti – kaže direktorica Zlatković.

Prijem najmlađih članova u dečiju biblioteku i podela besplatnih članskih karti đacima prvacima važan je događaj svake godine u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ koja na taj način iz godine u godinu podmlađuje porodicu svojih čitalaca i uopšte nastavlja da promoviše knjigu i čitanje.

– Svake godine dobijamo novu generaciju najmlađih čitalaca od kojih će mnogi kasnije preći i u biblioteku odraslih, i to je jedan od razloga zbog kojih godinama imamo sve više čitalaca a ne manje, i naša biblioteka živi. Moram reći da sam dobila presek iz Narodne biblioteke Srbije gde smo u Vojvodini po obrtu knjiga jedni od najvećih, što je zapanjujuće gledajući neke druge gradove koji imaju veće biblioteke – dodala je Zlatkovićeva.

Categories: