Međunarodni festival IMAF u Odžacima i Novom Sadu

Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF 2019, biće održan od 6. do 8. septembra u organizaciji Studija za multimedijalnu umetnost “MAS” iz Odžaka.

imaf-2019-plakatI ove godine program festivala će se odvijati na dva mesta, u Odžacima 6. septembra i Novom Sadu 7. i 8. septembra. Umetnici će nastupati na više lokacija u Odžacima: u velikoj sali bivšeg Doma omladine, njegovom dvorištu i na ulici. U Novom Sadu, umetnici će izvesti svoje radove u galeriji SULUV i na ulicama Novog Sada, u saradnji sa Savezom udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Kompletan program festivala IMAF 2019 može se preuzeti ovde.

Veoma važno je uverenje, koje se neguje među učesnicima mnogih umetničkih manifestacija ove vrste, tako i za predstojeći 21. Međunarodni festival multimedijalne umetnosti – IMAF 2019, i čini se napor vrednim je da svaki izvođač razvija jedinstven i ličan pristup umetnosti performansa.

U doslovnom smislu mora biti tačno da niko nije sasvim isti kao bilo ko drugi. Ali koliko su različiti pokazaće se umetničkim nastupima ovom prilikom od strane umetnika koji dolaze iz sledećih zemalja: Francuske, Nemačke, Indije, Bugarske, Izraela, Španije, Irana, Ukrajine, Italije i Srbije.

Svakim novim izdanjem IMAF-a ta je tvrdnja “dovoljno drugačije”, vredno iščekivanja koje publici i učesnicima donosi veće zadovoljstvo.

Ovde je deo teksta Juniper Perlis iz 2006. godine, koji je i dalje aktuelan, menjajući samo godinu održavanja:

“Svaki umetnik, svaki performans na 21. IMAF-u ponudiće nove mogućnosti za percepciju i izazove za razumevanje nas samih i ljudi koji nas okružuju. Kako uključuju i publiku, sa direktnim učešćem ili fizičkim prisustvom umetnika, performans zahteva ulaganje. Nije moguće biti pasivni posmatrač, primajući ponuđeno. Moramo svi biti prisutni i dozvoliti promenu. Bivajući, 2019. godine, delom 21. IMAF-a mogli bismo iskusiti šta znači biti odgovoran za stvaranje promene, i kao umetnici i kao deo publike. Da bismo delili ideje i nadahnuće, stvarali zamah koji ne može da se raščini.”

Učesnici IMAF 2019: Andriy Helytovych (Ukrajina), Barbara Friedman (Francuska), Dagmar I. Glausnitzer-Smith (Nemačka), Dimple B Shah (Indija), Eva Dabara (Izrael), Susanna Pruna (Španija), Nia Pushkarova (Bugarska), Sana Ghobbeh (Iran), Vincenzo Fiore Marrese (Italija), Sonja Jankov (Srbija), Saša Denić-Špena (Srbija), Nenad Bogdanović (Srbija).

Festival se organizuje uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

imaf-2019-pozivnica-odzaci

imaf-2019-pozivnica-novi-sad

Categories: