U Vojvodini više od 400 ljudi živi sa HIV-om

U Vojvodini trenutno 469 građana zna da živi sa virusom HIV-a, a u toku prošle godine su prijavljena 43 slučaja HIV infekcije i 18 slučajeva side, podaci su Pokrajinskog registra HIV infekcija.

kondomi-hivNajveći broj osoba živi sa HIV-om na teritoriji Južnobačkog (208), Južnobanatskog (80) i Sremskog okruga (67), a značajno manje na području Zapadnobačkog okruga (27).

U toku 2018. godine pet osoba je umrlo usled HIV infekcije, navodi se u godišnjoj publikaciji “Zarazne bolesti u Vojvodini 2018. godina”.

HIV inficirane osobe su u prošlo godini otkrivene u svim okruzima, izuzev Severnobanatskog. Najveći broj inficiranih otkriven je u Novom Sadu (13), a po tri nove HIV infekcije dijagnostikovane su u Bačkom Petrovcu, Staroj Pazovi i Somboru.

Prema istom izvoru u opštini Odžaci u prošloj godini nije registrovana nijedna nova HIV pozitivna osoba.

Među onima kod kojih je HIV infekcija tek otkrivena, 35 osoba su muškog, a četiri ženskog pola, dok je najveći broj infekcija dijagnostikovan u starosnoj grupi od 20 do 29 godina. Najmlađa HIV pozitivna osoba imala je 20, a najstarija 72 godine.

U odnosu na način inficiranja, u 92 odsto slučajeva novootkrivenih HIV infekcija radilo se o seksualnom kontaktu. Na ovaj način su se inficirale četiri osobe ženskog i 32 osobe muškog pola, od kojih je njih 29 imalo seksualne odnose sa drugim muškarcima, navodi se u publikaciji.

Zabrinjava podatak da je skoro 80 odsto osoba obolelih u pokrajini u 2018. godini svoj HIV status saznalo u momentu postavljanja dijagnoze AIDS-a, kada su imali već uznapredovalu HIV infekciju.

Obaveznom testiranju na HIV podležu dobrovoljni davaoci krvi, organa, tkiva i plazme, pacijenti na hemodijalizi, a po indikacijama i trudnice. Pored obaveznih postoje i preporučena testiranja kojima podležu određene kategorije stanovništva.

U Vojvodini se sprovodi i dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje u savetovalištima organizovanim pri Institutu i zavodima za javno zdravlje.

Broj testiranih u savetovalištu pri Zavodu za javno zdravlje u Somboru u prošloj godini je bio 95, a kod jedne testirane osobe je dijagnostikovana HIV infekcija.

Categories: