Visoka ocena za Gojićeve izume

Prezentacija u RPK Sombor
U Regionalnoj privrednoj komori u Somboru u četvrtak je održana prezentacija pronalazaka Dejana Gojića iz Deronja koji su privukli veliku pažnju stručne javnosti. Predstavljena su njegova dva proizvoda – Motor sile gravitacije i Elektromultiplikator, od kojih je jedan patentiran, a drugi u fazi patentiranja.

Motor sile gravitacije je uređaj koji dejstvo sile gravitacije kontinuiranim delovanjem pretvara u pogonsku mašinu. Elektromultiplikator ili pojačivač omogućava značajno, višestruko povećanje dejstva kondenzatora. Gojićevi izumi kao izvor energije, pored električne, koriste i silu gravitacije i tako postižu značajne uštede.

– Moji pronalasci su namenjeni za uštedu i proizvodnju električne energije. Ona se koristi u raznim segmentima, znači u raznim proizvodima koji koriste i troše energiju. Radi se o gravitacionoj sili koja se pretvara u mehaničku energiju, a zatim njeno pretvaranje u genetičku energiju. Ovo će imati izuzetno široku primenu. U oba slučaja dolazi do izuzetno velike uštede energije, možda i za nekoliko puta, što je nešto sasvim novo u klasičnim pristupima energiji – objasnio je pronalazač Dejan Gojić.

Dejan Gojić – pronalazač
Stručnu analizu ova dva pronalaska, u ime Saveza udruženja tehničke kulture Vojvodine, dao je prof. Bogdan Stanić, dipl.inž. mašinstva i predsednik Udruženja pronalazača Novi Sad u kojoj stoji da je primena motora sile u principu identična sa širokim mogućnostima drugih vrsta pogonskih mašina, odnosno motora, dok je kod drugog izuma primena kod kolektorskih elektromotora, signalizacione i upravljačke opreme, robotici, mehatronici, itd.

Ovo je početak četrdesetjednogodišnjeg pronalazača iz Deronja u borbi da njegova ideja zaživi i tržišno se valorizuje, a samim tim i doprinese smanjenju utroška energije i očuvanju životne sredine. U zadnjih dvadeset godina, nakon završetka srednje škole, intenzivno radi na projektima i pronalascima, i kako kaže, stalno se edukuje u oblasti elektrotehnike. Njegove pronalaske na prezentaciji u Somboru su visokom ocenom ocenili profesori iz Udruženja pronalazača Novi Sad koji su najavili da će mu dodeliti Zlatnu medalju na predstojećem sajmu Investexpo. Gojić očekuje da uskoro dobije precizan proračun i planira da se već od sledećeg meseca njegovi pronalasci nađu na tržištu.

Categories: