Gimnazijalci uradili istraživanje o zdravstvenim navikama vršnjaka

U okviru projektne nastave pod nazivom “Ishrana i zdravlje”, učenici I-1 odeljenja Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Odžaka sproveli su istraživanje zdravstvenih navika svojih vršnjaka.

projektna-nastava-1Projekat su osmislili i sproveli uz pomoć profesora. Anketirajući učenike svog odeljenja srednjoškolci su istraživali koliko mladi danas koriste sveže voće i povrće u ishrani, zatim o upotrebi grickalica, slanića i slatkiša, unosu vode i drugih napitaka, o sportskim aktivnostima vršnjaka, kao i o dnevnim obrocima, važnosti doručka i redovnom unosu hrane.

Kroz ankete su hteli da obrate pažnju na to koliko učenici njihovog odeljenja pridaju značaj ishrani, broju kalorija koje dnevno unose, koliko im je važno šta su u kom obroku uzeli, da li i koliko vežbaju, odnosno koliko im je važno kako se hrane i žive zdravo.

Rezultate anketa učenici su predstavili na javnom času koji su održali u školi.

projektna-nastava-2U projektnoj nastavi učestvovalo je više profesora. Sa profesoricom hemije Slađanom Andrejević Stević učenici su učili o značaju vitamina za pravilan rast i funkcionisanje organizma. Profesorica biologije Mira Vasović im je govorila o važnosti lipida, proteina, ugljenih hidrata.

Đaci su u okviru izbornog predmeta Zdravlje i sport kod profesorice Milane Vukašinović učili o značaju pravilne ishrane i fizičkog vežbanja. Učenici su imali i zadatak da naprave dnevni jelovnik koji se sastoji iz tri glavna obroka i dve užine. Izabran je najbolji jelovnik koji je pročitan na javnom času.

Sa profesorom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja Stevanom Mitrovićem su obratili pažnju na fizičke aktivnosti, sa akcentom na vežbe oblikovanja i vežbe na parteru.

projektna-nastava-3Ideja za projektnu nastavu je potekla od odeljenskog starešine Aleksandre Veličković Cekić, koja je organizovala učenike i uključila ih u projekat.

Još su pomogle Dragana Milošević, profesorica srpskog jezika i književnosti koja je učestvovala u sastavljanju uvodne reči, Danijela Dimitrijević i Ranka Stanojević, profesorice računarstva i informatike koje su učenicima pomogle oko prezentacije i Angelina Kovačević, profesorica matematike koja ih je naučila izračunavanju procenta i aritmetičke sredine.

Šta o zdravoj ishrani kaže medicina prisutni na javnom času čuli su od doktorke Sanje Dimitrijević iz Doma zdravlja Odžaci, koja je pomogla u realizaciji projekta.

Categories: