Dan državnosti u Narodnoj biblioteci Branko Radičević

Počev od 2011. godine ustanove kulture u Republici Srbiji organizuju brojne programe posvećene velikom nacionalnom prazniku Sretenju – Danu državnosti Srbije.

Narodna biblioteka Branko Radičević Lalić
Narodna biblioteka Branko Radičević Lalić
I ove godine Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka sa muzejskom jedinicom i svim ograncima priredila je veći broj manifestacija povodom ovog praznika. Manifestacije će biti održane u periodu od 4. do 15. februara, a obuhvatiće tematske izložbe i predavanja.

Tematske izložbe posvećene prazniku Sretenje i Prvom srpskom ustanku postavljene su u prostorijama Odeljenja odraslih i Dečjeg odeljenja Narodne biblioteke u Odžacima, zatim u Bogojevu i Laliću.

Izložba u biblioteci u Bogojevu

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” Odžaci, ogranak Bogojevo, 6. februara otvorena je izložba na temu “Sretenje-verski praznik i Dan državnosti Srbije”.

Narodna biblioteka Branko Radičević
Narodna biblioteka Branko Radičević Bogojevo
Postavka sadrži tekstove i fotografije vezane za Prvi srpski ustanak, Sretenje kao crkveni praznik, Zbor u Orašcu, opšte informacije o Sretenjskom ustavu i o Danu državnosti Srbije.

Poletarci gosti biblioteke u Srpskom Miletiću

Povodom obeležavanja Dana državnosti – Sretenja, ogranak Narodne biblioteke “Branko Radičević” iz Srpskog Miletića je organizovao manifestaciju koja je u fokus stavila sam čin potpisivanja Ustava i aktere istog.

Napravljena je knjiga u kojoj su navedeni osnovni podaci o Sretenjskom ustanovu koji su prikupljeni iz više različitih izvora i literature.

Narodna biblioteka Branko Radičević Srpski Miletić
Narodna biblioteka Branko Radičević Srpski Miletić
Pri kreiranju ove knjige doprinos su dali predškolci iz PU “Poletarac” – objekat “Cvrčak” iz Srpskog Miletića zajedno sa vaspitačima Katalin Mladenović i Verom Lukić.

Na ukupno 11 radova su prikazani Miloš Obrenović, Dimitrije Davidović, Mileta Radojković, Miletina buna i čin potpisivanja Ustava.

Svi zainteresovani mogu pogledati ovu knjigu svakog radnog dana u prostorijama biblioteke do kraja februara.

Categories: