Mladi iz Odžaka u projektu Interkulturalno pozorište ruralne Bačke

U Gimnaziji i ekonomskoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima juče je odigran performans učesnica projekta “Interkulturalno pozorište ruralne Bačke”. Projekat realizuje Centar za kulturu i obrazovanje Sonta (CEKOS), a uključeni su mladi iz Sonte, Apatina, Odžaka i Sombora.

interkulturalnost-1Učesnice projekta iz opštine Odžaci su učenice Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj”, Teodora Milutinov, Tijana Pešić, Minja Knežević i Andrea Dobrosavljević. One su izabrane na konkursu na koji su mogli da se prijave mladi iz Zapadnobačkog okruga uzrasta od 13 do 30 godina.

Projekat se realizuje od septembra, a mladi su najpre prošli dva modula treninga odnosno obuka u trajanju od po tri dana.

– Na prvom modulu smo kroz radionice imali priliku da učimo o interkulturalnosti i ljudskim pravima, dok je drugi modul treninga bio baziran na dramskim improvizacijama koje ćemo izvesti – kaže Teodora Milutinov.

interkulturalnost-2Predstavnice opštine Odžaci su imale zadatak da kroz svoj performans obrade temu migranata, u čemu su imale pomoć profesorice srpskog jezika i književnosti Dragane Milošević, koja u Gimnaziji i ekonomskoj školi u Odžacima vodi dramsku sekciju u okviru koje učenici rade i dramske improvizacije.

– Predstava je interaktivna, traje 4-5 minuta i publika bi trebalo da učestvuje u razgovoru sa njima na kraju dramske improvizacije. U diskusiji se razgovara o iznetim problemima i načinima za njihovo rešavanje ili šta bi publika uradila da pomogne u rešavanju problema, konkretno problema prihvatanja migranata – kaže profesorica Milošević.

Tema je vrlo aktuelna i bila je inspirativna za mlade devojke koje su svoju improvizaciju odigrale najpre u školi pred publikom u kojoj su bili njihovi vršnjaci i profesori, a ponoviće je 10. decembra u Narodnom pozorištu u Somboru kada će biti predstavljeni svi performansi mladih iz Zapadnobačkog okruga.

interkulturalnost-3Performansu učenica iz Odžaka prisustvovao je i Nikola Dobrijević, predsednik CEKOS-a i programski direktor, koji je jedan od mentora u projektu.

– Performansi mladih iz Zapadnobačkog okruga imaju za cilj da promovišu pomirenje i prihvatanje različitosti u lokalnim zajednicama. Završno veče projekta je 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava i događaj će biti na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Somboru gde ćemo predstaviti sve rezultate projekta – navodi Dobrijević.

Centar za kulturu i obrazovanje Sonta sprovodi projekat “Interkulturalno pozorište ruralne Bačke” uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope.

Categories: