Crveni krst Odžaci obeležio dva značajna datuma

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, Crveni krst Odžaci obeležio je uličnom manifestacijom u okviru koje su volonteri te organizacije uredili štand u centru Odžaka i građanima delili edukativni materijal na temu dobrovoljnog davalaštva krvi. Ovom akcijom ujedno je obeležen i Dan borbe protiv nasilja nad starijima.

crveni-krst-1Ovogodišnji sloga obeležavanja 14. juna – Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi glasi: “Budite tu za druge. Dajte krv. Podarite život.”

Tema ovogodišnje kampanje je dobrovoljno davanje krvi kao akcija solidarnosti. Isticanje glavnih humanih vrednosti kao što su altruizam, poštovanje, empatija, ljubaznost, dok je osnova volontersko, dobrovoljno davanje krvi.

Cilj kampanje je skretanje pažnje javnosti na priče ljudi čiji su životi spašeni zahvaljujući donacijama krvi i na taj način podstaknu dobrotvorni donatori da redovno daju krv.

Crveni krst Odžaci i Regionalna služba za transfuziju krvi iz Sombora uputili su čestitku dobrovoljnim davaocima povodom 14. juna.

Crveni krst Odžaci se priključio i obeležavanju Dana borbe protiv nasilja nad starijima, 15. juna, koji je uvršten u kalendar Ujedinjenih nacija.

Zlostavljanje starijih je prepoznato kao javno zdravstveni i socijalni problem koji ugrožava zdravlje starijih i krši njihova ljudska prava.

Prvi put je ovaj datum u svetu obeležen 2006. godine, a u Srbiji 2007. na inicijativu Crvenog krsta Srbije i od tada se svake godine obeležava uz saradnju javnog i civilnog sektora.

Categories: