Muzejska jedinica u Odžacima nabavila nove vitrine za izlaganje

Muzejska jedinica u Odžacima nabavila je nove vitrine za izlaganje vredne arheološke građe. U njima su izloženi eksponati iz perioda praistorije koji čine deo stalne postavke muzeja.

Arheološkinja Verica Tanasić pored novih tribina
Arheološkinja Verica Tanasić pored novih vitrina
Pokrajinski sekretarijat za kulturu je na konkursu odobrio 250.000 dinara za opremanje Muzejske jedinice u Odžacima. Tim sredstvima kupljene su tri velike uspravne vitrine, dve zvonaste vitrine i pet panoa koji su namenjeni za izlaganje pratećih tekstova.

Nove vitrine ne samo da su vizuelno prostor muzeja učinile lepšim, već odgovaraju i svim najsavremenijim muzeološkim standardima, kaže Verica Tanasić, arheolog Muzejske jedinice u Odžacima.

– Na konkurs smo se prijavili sa projektom koji je predviđao zamenu starih vitrina koje su dotrajale i koje potiču iz osamdesetih godina. Bile su i oštećene, a i materijal koji se u njima izlaže bio je nepregledan. Može se to i danas videti u delu muzeja gde nisu zamenjene vitrine. Stare vitrine nisu mogle ni da se zaključaju, što je jako važno zbog bezbednosti izloženih eksponata – kaže Tanasić.

Prema njenim rečima, izloženi eksponati su sada obezbeđeni, većina vitrina ima sistem za zaključavanje. Eksponati su pregledniji za posetioce jer velike vitrine raspolažu sa neonskim osvetljenjem, a imaju i deo za odlaganje inventara.

Područje opštine Odžaci ljudi naseljavaju još od perioda praistorije, što potvrđuju i brojna arheološka nalazišta. Među njima je najpoznatije ranoneolitsko nalazište Donja Branjevina kod Deronja, na kome je pronađena i izuzetno vredna figurina boginje plodnosti, nazvana “Crvenokosa boginja”.

Većina eksponata sa nalazišta Donja Branjevina čuva se u Muzejskoj jedinici u Odžacima, dok se originalna “Crvenokosa boginja” nalazi u sefu banke. U Muzejskoj jedinici, u jednoj od novih vitrina, izložena je replika te figurine u prirodnoj veličini koju je muzeju poklonila kompanija “Magna siting” iz Odžaka.

U Muzejskoj jedinici izložen ostatak “karavukovačkog” mamuta

Vredna zbirka Muzejske jedinice u Odžacima raspolaže sa oko 3.000 eksponata, među kojima je i deo butne kosti odraslog mamuta koja je pronađena u Karavukovu pre više godina.

Kost te praistorijske životinje je do sada čuvana u depou Muzejske jedinice, a od nedavno je izložena u toj ustanovi i posetioci je mogu videti kao deo stalne postavke.

– Pretpostavka je da je Dunav doneo kost i da je ona otkrivena prilikom vađenja građevinskog materijala iz reke. Možemo reći da je mamut živeo i umro u radijusu 50-100 kilometara i da je na ove prostore verovatno emigrirao iz nekih drugih krajeva – kaže arheološkinja Verica Tanasić.

Categories: