Odžaci su bili i ostali prestonica haikua

U selekciji na 28. Haiku festivalu u Odžacima našli su se radovi autora iz desetak zemalja, čime je festival i ove godine opravdao epitet međunarodni, a Odžaci titulu svojevrsne prestonice haiku umetnosti na ovim prostorima.

Vesna Čipčić je ove godine bila gošća festivala
Vesna Čipčić je ove godine bila gošća festivala
Završno veče festivala na kome su se svojim stihovima predstavili neki od učesnika koji su nagrađeni ove i prethodnih godina, organizovano je 18. oktobra u kafe baru “Galerija” i bilo je spoj pisane reči i muzike, sa našom poznatom glumicom Vesnom Čipčić kao specijalnom gošćom.

Ovom prilikom predstavljen je i zbornik radova sa ovogodišnjeg festivala prema izboru selektora prof. dr Željka Vučkovića.

Haiku konkurs i festival su jedna od najznačajnijih godišnjih manifestacija koju organizuje Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Odžački festival je, kako je to rekao jedan od nagrađenih učesnika, “fenomen koji je opstao i zadržao kvalitet uprkos nedaćama koje su pratile našu kulturu svih prethodnih godina i decenija”.

Na 28. Haiku festival pristigao je 151 rad, a čak 62 pesnika poslala su svoje haiku cikluse. Pojavili su se i mnogi mladi autori, najviše ih je iz Srbije i Hrvatske, a najveći broj radova pristigao je iz Beograda, Niša, Novog Sada, Jagodine, Zrenjanina, Užica, Valjeva, Podgorice, Sanskog Mosta, Zagreba, Rijeke i Pule.

Među učesnicima su bili i pesnici iz Makedonije, Bugarske, Rumunije, Švedske i Australije.

Specifičnost konkursa za 2017. godinu jeste da ima petoro nagrađenih, pošto su dodeljene dve druge nagrade, a pohvaljeno je devet autora, ističe direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković.

– Pod krovom Narodne biblioteke Haiku festival se nalazi 15 godina, 2002. godine dobili smo ga od organizatora gospodina Vojislava Milenkovića. Izuzetno smo zadovoljni, jer kada nešto traje dvadeset godina i imate više od stotinu učesnika, nema razloga za nezadovoljstvo. Nije lako bilo ni selektoru da od velikog broja radova izabere one najbolje. Upravo zbog toga desilo se ove godine da imamo dve druge nagrade – kaže Zlatković.

Prvu nagradu za haiku stih dobila je Nadežda Mihajlović iz Niša, drugu nagradu ravnopravno dele Milica Ilić Gačić iz Valjeva i Stojanka Milin iz Zrenjanina, dok je treća nagrada pripala Miliji Stevanoviću iz Novog Beograda.

Nagrada za najbolji haiku ciklus pripala je Zoranu Doderoviću
Nagrada za najbolji haiku ciklus pripala je Zoranu Doderoviću
Zoran Doderović iz Novog Sada poslao je najbolji haiku ciklus “u kojem su sjedinjeni majstorstvo haiku forme i sadržine u kojoj se kroz simbol vode pokazuje tajna rađanja i obnove života i razotkriva poverenje u kosmički smisao i sklad”, napisao je selektor prof. dr Željko Vučković.

Doderović je prisustvovao završnoj večeri festivala u Odžacima. Haiku danas pišu na svim tačkama sveta, a Japan je postojbina tog poetskog žanra. I kada iz te zemlje stigne nagrada nekom autoru, nema veće potvrde o kvalitetu njegovog rada. Novosađaninu je istog dana kada je saznao da je nagrađen u Odžacima, stiglo i priznanje sa jednog velikog festivala u Japanu.

– Na festivalu u Odžacima učestvujem od 1993. i propustio sam samo jednu godinu. Tako da praktično imam sve zbornike i pratim odžački festival koji je najznačajniji na prostoru bivše Jugoslavije i sa najdužom tradicijom. Među nama pesnicima Odžaci važe za grad haikua, to je zaista jedan lep epitet i značajno je što vidim da se i opština uključila u podršku festivalu – kaže Doderović.

Kako je istakao, nagrada koju je ove godine dobio u Odžacima jedna mu je od najdražih, a već ih ima preko pedeset međunarodnih.

Pokrovitelj završne večeri Haiku festivala bila je lokalna samouprava u Odžacima.

Categories: