Narodna biblioteka u Odžacima nabavila nove knjige

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja za otkup knjiga Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Odžacima odobreno je 410.000 dinara, a nabavljene knjige obogatiće knjižni fond kako biblioteke u Odžacima tako i svih njenih ogranaka u ostalim mestima na teritoriji opštine.

1I Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje je imao raspisan konkurs za nabavku knjiga i drugih publikacija za biblioteke u Vojvodini, na kome je Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” odobreno 28.000 dinara.

– I ove godine dobijena su značajna sredstva za kupovinu i otkup knjiga. Moram da napomenem da smo jedna od retkih biblioteka koja nije matična, a da je dobila tu količinu novca koja je bila sasvim dovoljna da se izaberu kvalitetne knjige – kaže direktorica odžačke biblioteke Biljana Zlatković.

Novi naslovi krasiće police biblioteke u Odžacima, a oni će biti dostupni čitalačkoj publici i u drugim opštinskim mestima kada knjige budu raspoređene po svim ograncima, čemu prethodi obrada i evidentiranje pristiglih knjiga što se radi u biblioteci u Odžacima.

Narodna biblioteka je nabavila nove knjige prema potrebama i interesovanjima svojih čitalaca, a kada se radi o otkupu koji Ministarstvo kulture sprovodi za potrebe javnih biblioteka u Srbiji, odabir je vršen među predloženim naslovima iz izdavačke ponude za 2017. godinu.

Prema rečima direktorice Biljana Zlatković, veliki akcenat je bio stavljen na nabavku nove literature za decu, koju će dobiti kako dečije odeljenje u Odžacima, tako i svi ogranci biblioteke.

– Što se tiče otkupa, ponuda je bila izuzetno kvalitetna i odnosila se mahom na stručnu literaturu koju ne kupujemo na Sajmu knjiga. Na Sajmu gde su cene pristupačnije nabavljamo uglavnom knjige koje drže naš obrt i čitaoce. Referalnu zbirku i stručnu literaturu trudimo se da obogatimo preko otkupa. Sredstva koja smo dobili od Sekretarijata iskoristili smo za nabavku nastavaka nekih knjiga, ali i novih naslova koje naši čitaoci očekuju u biblioteci – napominje Zlatković.

Zahvaljujući sredstvima koja su joj za ovu godinu opredelili Ministarstvo kulture i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Narodna biblioteka “Branko Radičević” nabavila je oko 750 novih knjiga.

Planirana je i nabavka knjiga na jesenjem beogradskom Sajmu knjiga, pa će tako značajno biti uvećan knjižni fond biblioteke koji sada broji oko milion naslova.

Iz Narodne biblioteke u Odžacima najavljuju i skori izlazak zbornika tradicionalnog Haiku konkursa, koji je ta ustanova organizovala po 28. put. Zbornik se trenutno priprema za štampu, a u njemu će biti objavljeni odabrani radovi sa ovogodišnjeg konkursa.

Categories: