Gimnazijalci iz Odžaka pobednici takmičenja za najbolju srednjoškolsku dramsku improvizaciju

Njihova imena su Jana Mijatović, Dunja Jazavac Martinović, Minja Pejčić, Dušan Stanković i Boško Trivanović. Osim što su svi učenici istog odeljenja trećeg razreda odžačke gimnazije i članovi su dramske sekcije te škole, oni su i zvanično najbolji srednjoškolski tim u Vojvodini u dramskoj improvizaciji.

Tim odžačke gimnazije sa profesoricom Draganom Milošević
Tim odžačke gimnazije i profesorica Dragana Milošević
Na drugom po redu takmičenju srednjoškolaca Vojvodine u dramskoj improvizaciji koje je održano u Apatinu učenici Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Odžaka pobedili su u konkurenciji još pet srednjih škola.

Đački parlament Gimnazije “Nikola Tesla” iz Apatina i Kancelarija za mlade opštine Apatin početkom novembra raspisali su konkurs za 2. takmičenje učenika srednjih škola Vojvodine u dramskom improvizovanju pod nazivom “Ja bih to ovako”.

Na konkurs se prijavio veći broj škola iz cele pokrajine, a izabrano je njih deset koje je posetio selektor Nikola Dobrijević. On je nakon obilaska tih deset škola odabrao šest koje će se predstaviti na finalnom takmičenju u Apatinu.

– Pre dolaska selektora, đaci su znali samo teme iz koje će zadata situacija biti. Pred selektorom su izvlačili jednu od tri situacije, dobili smo temu ljudskih prava i đaci su imali samo pola sata da smisle prikaz te konkretne situacije pre nastupa pred selektorom – kaže profesorica srpskog jezika i književnosti Dragana Milošević, koja je bila koordinator tima za ovo takmičenje, a u školi vodi dramsku sekciju.

Prema rečima Jane Mijatović, selektor je pohvalio njihov nastup i ukazao na neke elemente koje treba popraviti, a imali su dve nedelje da sa profesoricom Draganom dodatno rade na svojoj dramskoj improvizaciji sa kojom su se predstavili i u finalu.

Na finalnom takmičenju održanom 17. decembra u Kulturnom centru Apatin predstavnici šest škola nastupili su pred žirijem u kome su bili glumci subotičkog pozorišta Milan Vejnović, Minja Peković i Dimitrije Dinić. Oni su dramsku improvizaciju gimnazijalaca iz Odžaka proglasili za najbolju.

– Gledajući nastupe predstavnika drugih škola, mislili smo da su oni mnogo više vežbali i da su imali unapred napisan tekst. Mi smo sve sami improvizovali, bez naučenog teksta, što se na kraju pokazalo kao dobro jer smo imali tu spontanost i neposrednost koja se i žiriju očigledno dopala – priča Dušan Stanković.

Srednjoškolci iz Odžaka sa članovima žirija i predstavnicom organizatora
Srednjoškolci iz Odžaka sa članovima žirija i predstavnicom organizatora
Tema dramske improvizacije odžačkih gimnazijalaca odnosila se na ljudska prava, odnosno konkretno jednu situaciju nasilja u školi nad đakom romske nacionalnosti.

Profesorica Dragana Milošević ističe da su njeni učenici imali kratak i efektan nastup koji je dirnuo sve u publici, a da su od strane žirija pohvaljeni kao tim koji jako dobro funkcioniše na sceni.

Osim što su kao tim pobedili u ovom takmičenju, žiri je posebno izdvojio nastup Dunje Jazavac Martinović i Boška Trivanovića koji su dobili priznanje za najbolje glumce na čitavom festivalu.

Gimnazija i ekonomska škola “Jovan Jovanović Zmaj” je kao pobednik takmičenja dobila vaučer u iznosu od 30.000 dinara, za namenu za koju škola odabere.

– Novac ćemo potrošiti na jednu zajedničku ekskurziju. U planu nam je putovanje u Beč, Budimpeštu ili neku drugu destinaciju, u zavisnosti od toga kako se dogovorimo. To će verovatno biti na proleće, u aprilu – kaže Jana Mijatović.

Odžački gimnazijalci su na takmičenju u Apatinu iza sebe ostavili Gimnaziju i ekonomsku školu “Dositej Obradović” iz Bačke Topole i Gimnaziju “Svetozar Marković” iz Novog Sada koje su zauzelo drugo, odnosno treće mesto. U finalu su učestvovale još i srednje škole iz Vrbasa i Apatina.

Za srednjoškolce iz Odžaka je nastup na ovom takmičenju bio jedno korisno i lepo iskustvo, jer su osim druženja i toga što su pokazali šta znaju i umeju, imali i priliku da tokom okruglog stola organizovanog u pauzi između nastupa razgovaraju sa profesionalnim glumcima – članovima žirija, koji su im dali neke korisne savete i sugestije.

Categories: