Priznanja jubilarnim davaocima krvi iz Odžaka

Na svečanoj sednici Skupštine dobrovoljnih davalaca krvi koja je danas održana u “Klubu mladih” Crvenog krsta Odžaci, dodeljena su priznanja jubilarnim davaocima iz Odžaka koji su krv dali 35 i više puta. Priznanja su im uručili predstavnici Crvenog krsta i Službe za transfuziju krvi iz Sombora.

1Među ovim humanim ljudima ima i onih koji krv daju unazad duže od trideset godina, poput Željka Kampela kome je pripalo priznanje za 100 puta datu krv. Stotinu puta krv je do sada dao i Pavle Hajduk, takođe dobitnik zasluženog priznanja Crvenog krsta Odžaci.

Poslednjih godina broj davalaca dragocene tečnosti opada, a sve su veće potrebe za zalihama krvi i to pred službe za transfuziju i Crveni krst nameće izazov kako što više mladih motivisati da se priključe porodici dobrovoljnih davalaca krvi, rekla je obraćajući se nagrađenima dr Marija Gutović, načelnica Službe za transfuziju krvi u Somboru.

– Zato ove humane ljude, jubilarne davaoce krvi, treba makar simbolično nagraditi, jer će sigurna sam njihov primer slediti i mladi koji predstavljaju budućnost dobrovoljnog davalaštva krvi – kazala je dr Gutović.

Pomenimo i ostale danas nagrađene višestruke davaoce krvi koji su poput Željka i Pavla, pokazivali i pokazuju da humanost nema granica i da je to jedino blago koje se deljenjem uvećava.

Priznanje za 75 puta datu krv dobio je Aleksandar Cekić, za 50 puta Milovan Ćirić, Strahinja Jovin i Dragiša Grozdanović, i za 35 puta Miroslav Vlajnić, Miroslava Čiča, Vesna Dodić, Vukan Manojlović, Milorad Momčilov, Dragan Nikolić, Milorad Spasić i Saša Stojanović.

Dobitnicima koji nisu prisustvovali dodeli, Crveni krst Odžaci će priznanja uručiti naknadno.

Služba za transfuziju i Crveni krst Odžaci stalno imaju otvoren poziv davaocima krvi i onima koji bi to želeli da postanu da se odazovu akcijama, daju krv i tako spasu nečiji život.

Categories: