U Odžacima održano završno veče 27. Haiku festivala

Narodna biblioteka “Branko Radičević” Odžaci organizovala je završno veče 27. Haiku festivala na kome je promovisan Zbornik izabranih radova pristiglih na ovogodišnji odžački haiku konkurs.

Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković otvorila je završno veče festivala
Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković otvorila je završno veče festivala
Preko stotinu autora i 160 prispelih radova iz Srbije i još desetak zemalja, potvrda su da je Haiku festival u Odžacima i nakon skoro tri decenije postojanja, ne samo najstariji, već i jedan od najznačajnijih festivala te vrste u našoj zemlji i regionu.

Promocijom Zbornika radova tradicionalno se završava godišnji ciklus festivala koji počinje raspisivanjem konkursa za neobjavljene pesme i haiku cikluse, a zatim se nastavlja izborom selektora, selekcijom prispelih radova, štampanjem Zbornika odabranih radova i završnom večeri festivala sa dodelom nagrada i predstavljanjem pesnika.

Prvi festival haiku poezije u Odžacima organizovalo je Udruženje likovnih i književnih stvaralaca opštine Odžaci, a Narodna biblioteka “Branko Radičević” nastavila je organizaciju haiku konkursa i održavanja Haiku festivala koji zauzima značajno mesto u kalendaru kulturnih dešavanja opštine Odžaci.

Sadašnje vreme od gradova zahteva da izgrađuju svoje brendove u cilju sopstvene promocije, a Odžaci imaju svoj brend već 27 godina koliko traje veza Odžaka i japanske kratke forme poezije.

Jedan od onih kome pripadaju posebne zasluge za ustanovljenje ovog jedinstvenog festivala prepoznatljivog u svetu, nekadašnji je predsednik Udruženja likovnih i književnih stvaralaca opštine Odžaci Vojislav Milenković. On je i ove godine bio u organizacionom odboru Haiku festivala.

– Haiku poezija je pod krovom Narodne biblioteke od 2002. godine zahvaljujući gospodinu Vojislavu Milenkoviću koji je poverovao u sve nas da možemo da je čuvamo, da možemo biti njen dom i da možemo da sprovedemo festival od početka do kraja. S pravom mogu reći da je ovo jedan od najkvalitetnijih festivala i postao je lična karta naše ustanove – rekla je direktorica odžačke biblioteke Biljana Zlatković na otvaranju završne večeri festivala na kojoj je promovisan Zbornik sa odabranim ciklusima i haiku stihovima.

Ovo kulturno dešavanje uveličala je gošća festivala, poznata dramska umetnica Gorica Popović.

Gošća Haiku festivala glumica Gorica Popović
Gošća Haiku festivala glumica Gorica Popović
Selektor haiku konkursa ove godine bio je profesor Mirko S. Marković. Prema njegovoj odluci, prva nagrada za neobjavljenu pesmu pripala je Draganu J. Ristiću iz Niša, drugu nagradu dobio je Dušan Mijajlović Adski iz Niša, a treću Vitomir Miletić iz Petrovaradina.

Nagrada za najbolji haiku ciklus otišla je Srbi Takiću iz Vlasotinca za ciklus “Pečalbarski”.

Specifičnost ovogodišnjeg festivala neobično je veliki broj ciklusa, preko 70, a selektor Mirko S. Marković napisao je da je odlika većine radova prispelih ove godine “trijumf forme”.

– Ma koliko to u našoj regiji bilo netipično za pristup literarnom stvaranju, dosledno pridržavanje forme, čak i u ciklusima, odlikuje haiku radove prispele na ovaj festival… Nagrađeni “Pečalbarski” ciklus najbolje oslikava iznetu tvrdnju, obogaćujući zadatu poetičku uslovljenost godišnjih doba lokalnim odrednicama perioda od Đurđevdana do Mitrovdana – naveo je Marković.

Pored nagrađenih, pohvaljeno je još devet pesnika koji su učestvovali na Haiku konkursu 2016, a iza festivala ostaje Zbornik u kome su objavljeni radovi više od 130 autora.

Categories: