IMAF počeo u Odžacima, nastavak programa u N. Sadu

U svetu multimedijalne umetnosti Odžaci imaju festival međunarodnog značaja. “IMAF” već osamnaest godina privlači svetski poznate umetnike, a festival se ove godine održava u Odžacima i Novom Sadu i traje od 2. do 4. septembra.

Saša Denić Špena - Šta ostaje
Saša Denić Špena (Srbija) – Šta ostaje
Prvog dana 18. “IMAF”-a odžačkoj publici se svojim performansima predstavilo deset umetnika sa svih strana sveta. Među njima i Saša Denić – Špena iz Odžaka, koji po drugi put učestvuje na festivalu. Naziv njegovog performansa je “Šta ostaje”.

– Radni naziv mog performansa bi mogao biti i “Otkrivanje života”, jer prikazuje život umetnika od rođenja do smrti, a glavna poenta je na umetničkom stvaralačkom radu. Mišljenja sam da bi svako trebalo da se okuša u nekom vidu umetnosti, nauci ili drugom stvaralaštvu ne bi li ostavio iza sebe nešto po čemu će biti upamćen i što će ga nadživeti – kaže Denić.

SU-EN (Švedska) - Život-da li me čuješ
SU-EN (Švedska) – Život – da li me čuješ
U Odžacima su nastupili i Andrew Lam (Hong Kong), Dagmar I. Glausnitzer-Smith (Nemačka), Lenka Klodova (Češka), Michalea Montrasio (Italija), Stanley Fervier (Kanada), SU-EN (Švedska), Bojana Videkanić (BiH/Kanada), Yin-Sheng Liu (Tajvan) i Yeije Maru (Hong Kong).

“IMAF” je po prvi put održan u galeriji u stambenom Bloku C u Odžacima, a organizator i selektor festivala Nenad Bogdanović kaže da su želeli da iskoriste mogućnosti koje nudi taj prostor nekadašnje prodavnice, koji postaje pravo stecište umetnika.

– Festival se održava po osamnaesti put, što je za naše prilike može se reći čudo. Uspeli smo da se održimo ovoliko godina zato što smo ostali izvorno festival koji organizuju sami umetnici – ističe selektor.

Nenad Bogdanović na otvaranju festivala
Nenad Bogdanović na otvaranju festivala
Bogdanović je i jedan od učesnika festivala, a on će svoj performans “Slikati ostacima” izvesti u nedelju, 4. septembra, u Galeriji SULUV-a u Novom Sadu gde se “IMAF” seli iz Odžaka.

Novosadskoj publici će se u okviru programa drugog i trećeg dana festivala, pored Bogdanovića i umetnika koji su nastupili u Odžacima, predstaviti i studenti treće godine Scenske arhitekture, tehnike i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu sa svojim umetničkim performansom “Z_I_D”.

Categories: