Varjače i kotliće ukrstili majstori za kuvanje pasulja

Njegovo veličanstvo pasulj, kada se kuva sa strpljenjem i uz ljubav, ne može da ne valja i jedna je od omiljenih poslastica ljubitelja dobrog zalogaja.

Najbolji dobili pehare
Najbolji majstori u pripremanju ovog jela za vikend su ukrstili varjače i kotliće u Ratkovu, na takmičarskoj Pasuljijadi koju su organizovali “Veterani Parabuća” sa ciljem promocije tradicionalnih ukusa i pasulja kao neizostavnog dela lokalne gastronomije.

– Naše udruženje unazad već duži niz godina organizuje Pasuljijadu i ovo je četrnaesta od kako je zvanično počelo da se broji. Na Pasuljijadi se ove godine takmiči 12 ekipa, neke su odustale u zadnjem momentu, a uvek smo imali tu negde do 20 ekipa i to je broj koji mi možemo da ugostimo – rekao je Ljubiša Spasojev, predsednik udruženja “Veterani Parabuća”.

Na Pasuljijadi su učestvovale takmičarske ekipe iz opštine Odžaci, kao i Maglića, Rumenke i Novog Sada, kojima je organizator obezbedio pasulj i meso, a na njima je bilo da se potrude da skuvaju najbolje jelo u kotliću.

Pitali smo člana žirija Slobodana Stojanovića kako su se iskazali učesnici ove godine i koji su to kriterijumi koje mora da ispunjava pobednički pasulj. Ocenjivala se boja, opšti ukus, ukuvanost i svakako vizuelni izgled jela.

– U odnosu na prošlu godinu mogu vam reći da se nisu kuvari baš potrudili da skuvaju nešto kvalitetnije, tako da nismo imali baš puno problema oko ocenjivanja. Glavne zamerke se odnose na začine koje su ili preterano stavljali, ili se radilo o začinima koji ne idu uz pasulj, takođe i na ukuvanost pasulja. Nisu se držali zlatnog pravila “prosto ko pasulj”, jer pasulj je zaista nešto najprostije što se može skuvati, međutim, naši današnji takmičari su komplikujući stvari skuvali pasulje kakve mi inače ne kuvamo u kućama, odnosno naše majke i bake pa i mi sami – istakao je Stojanović.

Kako većina takmičara smatra pobednici su svi koji su učestvovali na Pasuljijadi, jer je druženje ono što je najvažnije na ovakvim manifestacijama. Ipak, organizator je nagradio ekipe koje su prema oceni stručnog žirija ove godine skuvali najbolji pasulj u Ratkovu.

Categories: