Slovaci su u Vojvodinu došli pre 270 godina i na ove prostore su doneli svoje običaje. Zimi je obavezan svinjokolj i pravljenje kobasica, a u punim pušnicama dozreva kulen za koji su Slovaci pravi majstori.
Mesni odbor Matice slovačke u Laliću organizovao je manifestaciju na kojoj su vredni domaćini na stolovima i pladnjevima pokazali čime se celu zimu bore protiv virusa i gripa.
– Doneli smo domaći kulen, domaći hleb, kuvana jaja, malo krompira i kiflice – kaže Samo Valent.
Kod Slovaka se ovaj događaj zove “Batvoškova zabava”, povezan je sa verskim kalendarom i 2. februarom – imendanom Marije, a dolazi na kraju sezone svinjokolja. Manifestacija je to koja u Laliću ima tradiciju dugu preko 30 godina i održava se sa ciljem očuvanja zajedništva kroz običaje, kulturu i muziku.
– Slovaci su poznati po proizvodnji kulena i ovo je prilika da svako pokaže svoje najbolje proizvode: kulene, kobasice, švarglu, slaninu… Mi to održavamo svake godine, a zahvalio bih se opštini Odžaci koja je to prepoznala kao nešto što je važno za tradiciju slovačke nacionalne manjine. Imamo i druge sponzore bez kojih ne bi mogli ovo organizovati – kaže Jaroslav Mudri, predsednik Mesnog odbora Matice slovačke.
Kulen je kralj stola, a taj poznati delikates u Laliću prave po staroj recepturi koja se nije menjala skoro tri veka koliko Slovaci obitavaju u Vojvodini. Tajna je u umešnosti majstora da odredi meru u mešavini mesa, masnoće i začina.
Pravljenje kulena kreće od svinje koja mora biti u dobroj kondiciji, da bi i kulen bio kvalitetan, rekao nam je jedan od majstora za ovaj specijalitet.
– Treba nešto malo starije svinje da budu, ja najradije pravim od svinja koje imaju 150-200 kila, bitno je da su ovde hranjene na našem terenu. Bitna je i rasa svinja, danas su svinje mesnate, tako da imamo dobro meso za dobar kulen – ističe Rastislav Hrnčijar.
Po pitanju začinske paprike naš sagovornik je jasan – ljuta ili slatka, mora biti vrhunskog kvaliteta. Izuzetno važna faza u proizvodnji kulena je dimljenje za koje je najbolje koristiti bukovo drvo.
Na stolovima za koje su se učesnici potrudili da budu što bogatiji našao se prošlogodišnji kulen, koji se mora probati. Uz kulen dobro ide vino, rakija i pivo, a domaćice su napravile kiflice i slatke poslastice.
Tradicija je da svako donese svoje najbolje domaće proizvode i da se bira najlepše uređen sto, ali je mnogo bitnije druženje i dobra zabava. Do kraja večeri pladnjevi su ispražnjeni, a svi se opustili uz muziku, ples i tombolu.