Majstori rumenačke pihtije spremali svoj specijalitet na Vukovom salašu kod Deronja

“Rumenačka pihtijada” koja će biti održana početkom februara biće petnaesta po redu, a članovi udruženja koje organizuje ovu manifestaciju svoj specijalitet ponudili su na degustaciju gostima “Vukovog salaša” kod Deronja. U dogovoru sa vlasnikom tog poznatog etno objekta, Petrom Čankom, organizovana je promocija festivala pihtije koji je postao svojevrsni brend Rumenke, sela nadomak Novog Sada.

naslovna-1Domaćin Petar Čanak je na Savindan na salašu ugostio svoje prijatelje, a rumenački majstori su pozvali svoje prijatelje i tako se na jednom mestu okupilo osamdesetak ljudi koji su uživali u vojvođanskom gastronomskom specijalitetu – pihtijama. Sve to uz tamburaše koji su neizostavni kada je reč o Deronjama i druženje u autentičnom ambijentu “Vukovog salaša”.

– Želja nam je da svi zajedno promovišemo tradiciju ovog podneblja. Treba da pokažemo i ljudima u Evropskoj uniji da i mi imamo nešto što je autentično, a to su između ostalog i pihtije koje su nam spremali najbolji majstori. Imali smo danas goste iz Nemačke i Hrvatske, a kada oni u svojoj zemlji ispričaju šta su videli i probali to će za nas biti velika promocija – kaže Petar Čanak.

Kulinarski majstori iz Rumenke su već od ranog jutra u velikom kazanu počeli sa kuvanjem mesa za pihtije. Posebno su bili spremni da gostima iz inostranstva, koji do sada nisu imali priliku da probaju taj specijalitet, ponude svoje pihtije koje, kako ističu, spremaju “bogatije” od drugih.

– Nema tu nikakve tajne, sve se radi na isti način, ali su naše pihtije dosta bogatije sa mesom i u njih dolaze samo jezici, butkice i glave. To je naše tradicionalno jelo za zimski period, kada se kolju svinje, kada je hladnije vreme koje omogućava da se pihtije stegnu – kaže Branislav Popović, predsednik organizacionog odbora “Rumenačke pihtijade”.

Ta manifestacija privlači sve veći broj turista, kako iz Srbije, tako i iz zemalja regiona pa će Rumenčani ove godine dočekati goste i takmičare iz Nemačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

– Manifestacija je takmičarskog karaktera i lane smo imali četrdeset učesnika. Verujem da ćemo ove godine, prema najavama koje do sada imamo, premašiti taj broj. Takmiči se u dve kategorije, standardne – svinjske pihtije i pihtije od ribe, divljači, patke, guske i drugih vrsta mesa – dodaje Popović.

Organizatori za 2. i 3. februar, kada se “Rumenačka pihtijada” održava, najavljuju bogat i raznovrstan kulturno-umetnički program i pozivaju sve goste na druženje i uživanje u specijalitetima od svinjskog i drugih vrsta mesa.

Categories: