Apel poljočuvarske službe i Kancelarije za poljoprivredu

S obzirom da su u toku žetveni radovi, iz poljočuvarske službe i Kancelarije za poljoprivredu opštine Odžaci apeluju na individualne poljoprivredne proizvođače, zadruge i poljoprivredna preduzeća da ne pale biljne, odnosno žetvene ostatke i smeće na poljoprivrednom zemljištu, jer mogu biti sankcionisani novčanom kaznom i prevođenjem poljoprivrednog gazdinstva u pasivni status.

1Paljenjem biljnih ostataka na njivama uništava se 5-10 centimetara površinskog sloja zemljišta, ističe se u apelu i dodaje da se na taj način ugrožavaju ljudski životi, imovina i životna sredina.

Iz poljočuvarske službe i Kancelarije za poljoprivredu podsećaju da je prema Zakonu o zaštiti od požara, privredno društvo, zemljoradnička zadruga, ustanova ili drugo pravno lice, preduzetnik i poljoprivrednik koji vrši žetvene radove dužan da preduzme posebne mere zaštite strnih useva od požara, koje podrazumevaju: organizovanje stalnog dežurstva, osmatračke službe i službe veze i obaveštavanja, opremanje mehanizacije odgovarajućom vatrogasnom opremom i kontrolu protivpožarne opreme, kontrolu ispravnosti mehanizacije i kontrolu uskladištavanja useva.

Zakon zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Lice koje je radnjama spaljivanja ostataka strnih useva, spaljivanjem smeća na otvorenom prostoru i spaljivanjem biljnih ostataka izazvalo požar, dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa zakonom, ističe se u saopštenju.

Categories: