Regata Vode Vojvodine dočekana u Odžacima i Srpskom Miletiću

Osma po redu regata “Vode Vojvodine”, koja je 24. juna iz Novog Sada krenula na desetodnevno krstarenje kanalima Bačke i Dunavom, u subotu je zastala u Odžacima kod Gračačkog mosta, a u nedelju u Srpskom Miletiću.

Regata u Srpskom Miletiću
Regata u Srpskom Miletiću
Doček regatašima kod Gračačkog mosta organizovala je Turistička organizacija opštine Odžaci, koja je za učesnike regate organizovala i obilazak centra Odžaka sa dva minibusa. Regataši su prenoćili i u nedelju ujutro uputili se ka svojoj narednoj destinaciji – Srpskom Miletiću.

Više od 70 plovila krenulo je na put dug 300 kilometara na kružnoj ruti Novi Sad-Bački Petrovac-Odžaci-Srpski Miletić-Sombor-Bezdan-Sombor-Karavukovo-Bačko Novo Selo-Novi Sad. Desetodnevno krstarenje završava se 3. jula.

– U regati učestvuje oko 200 ljudi, od čega je nešto manje od četrdesetoro dece. Domaćim nautičarima, uglavnom iz Novog Sada i Beograda, ove godine pridružili su se i učesnici iz inostranstva – Hrvatske, Slovenije, Francuske, Austrije i Mađarske – kaže organizatorka regate Mirjana Živković.

Vreme je ove godine poslužilo regataše bar tokom prva tri dana, tako da je i u nedelju kada je regata stigla u Srpski Miletić bilo sunčano i toplo. U tom mestu učesnici regate pristali su uz obalu kanala kod Omladinskog parka gde im je doček priredila Mesna zajednica Srpski Miletić.

Doček regate “Vode Vojvodine” bio je deo programa manifestacije “Dani Srpskog Miletića” koja je trajala od petka do nedelje i tokom koje je, prema rečima sekretara Mesne zajednice Dragana Momčilovića, selo posetilo oko dve hiljade ljudi sa strane.

Miletićani su se još jednom pokazali kao pravi domaćini, pa su u Omladinskom parku pripremili sve za doček regataša.

Postavljeni su stolovi i klupe, kuvao se pasulj u nekoliko kazana, a regataši su mogli da odu i do obližnjeg centra sela i da prisustvuju pena partiju koji je organizovan u okviru proslave dana Srpskog Miletića, što je posebno oduševilo najmlađe.

– Naši domaćini u Srpskom Miletiću su se stvarno potrudili, vidim da su i ostali regataši oduševljeni dočekom meštana. Organizovali su nam i zajednički ručak za sve nas koji smo na plovilima, što nam mnogo znači i na čemu smo zahvalni, zato što mi plovimo u toku dana i onda je jako nezgodno kuvati na brodićima – kaže organizatorka regate.

JVP “Vode Vojvodine” tradicionalno organizuje regatu povodom 29. juna – Dana Dunava. Organizacijom regate, “Vode Vojvodine” žele da promovišu plovne potencijale Vojvodine, plovidbu i nautički turizam, ali i da afirmišu život na vodi i uz vodu.

Ovogodišnjom regatom se obeležava i 160 godina prevodnice Bezdan, izuzetno značajnog objekta industrijske baštine na vojvođanskim kanalima na kom je prvi put u Evropi primenjeno podvodno betoniranje.

Posle Srpskom Miletića regatašima je naredna stanica Sombor, a na svom povratku u Novi Sad će još jednom pristati u opštini Odžaci, 1. jula na kanalu kod Karavukova.

Categories: