Festival u B. Gračacu okupio čuvare narodne tradicije

Na jedanaestom po redu festivalu folklora “Ne zaboravi rode” koji je održan u subotu, 7. maja, u Bačkom Gračacu pored članova kulturno-umetničkog društva iz tog mesta učestvovali su i gosti iz Bačkog Brestovca, Beograda, Prigrevice, Srpskog Miletića, Stanišića, Kljajićeva, Bačke Topole.

1U želji da na jednom mestu okupi društva koja su verni čuvari kulture i tradicije svog naroda, KUD “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca na čelu sa umetničkim rukovodiocem Mirjanom Mandić pokrenuo je ovaj festival koji je s godinama prerastao u najznačajniju kulturnu manifestaciju u selu i jednu od najznačajnijih u opštini Odžaci.

Festival se održao i pored brojnih problema, pre svega onih finansijskih koji su pratili organizatore, a održao se zahvaljujući entuzijazmu članova društva i podršci ljudi koji shvataju značaj jedne ovakve manifestacije.

Na gračački festival kulturno-umetnička društva rado dolaze, a publika sa nestrpljenjem iščekuje nastupe folkloraša.

Za KUD “Marko Orešković”, koji je učesnik brojnih drugih festivala i smotri, “Ne zaboravi rode” je kruna aktivnosti u toku jedne godine. Festivalom društvo ove godine obeležava i tri značajna jubileja – 70 godina kolonizacije Ličana u Bački Gračac i isto toliko godina postojanja osnovne škole i KUD-a.

Gračani su se i ovaj put pokazali kao dobri domaćini, po čemu su poznati i zbog čega se poziv za učešće na festivalu “Ne zaboravi rode” ne odbija.

3Prethodnih godina na festival su dolazili brojni ugledni gosti, ove godine je bio Miodrag Linta, narodni poslanik u dosadašnjem sazivu Skupštine Srbije i zamenik predsednika skupštinskog odbora za dijasporu i Srbe u regionu. On je po završetku programa dao izjavu za Radio Odžake.

– Velika je stvar kada na ovakvim događajima vidimo i veliki broj mladih i to je garancija da se neće zaboraviti naša tradicija, običaji i kultura. Uvek treba da se sjećamo one poznate izreke “Narod koji zaboravi svoje običaje preti mu nestanak”. Želim stoga da pohvalim organizatore ovako jedne lijepe manifestacije na koju ću nadam se i sledeće godine imati priliku da dođem – rekao nam je Linta.

Na ovogodišnjem festivalu “Ne zaboravi rode” domaćine su predstavljali članovi tri izvođačka sastava, ženska i muška pevačka grupa i samičari Dušan Brkljač, Duško Orlović i Teodora Tojagić.

Najstariji članovi KUD “Marko Orešković” prikazali su deo svatovskog običaja iz Like, a njihovi naslednici iz najmlađe grupe “Cicibani” izveli su igre iz Like.

Da ne znaju gračački folkloraši samo igre iz svog zavičaja, već da sa koreografom Pavlom Tojagićem sa radošću uče i igre iz drugih krajeva u kojima živi srpski narod, pokazali su članovi srednje uzrasne grupe koji su izveli igre iz Užica i Leskovca.

4Učesnici programa bile su i folklorne grupe KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca i KUD “Đerdan” iz Srpskog Miletića, muške pevačke grupe KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca i KUD “Petrova gora Kordun” iz Beograda i muška pevačka grupa “Petrova gora” iz Kljajićeva.

Publici su se predstavili i izvorna ženska pevačka grupa “Ličko ognjište” iz Prigrevice, ženska pevačka grupa SKUD “Izvor” iz Stanišića i guslar SKC “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole Ljubomir Pavlović.

Pokrovitelji festivala “Ne zaboravi rode” bili su Opština Odžaci, Mesna zajednica Bački Gračac i ZZ “Agrolika” iz Bačkog Gračaca. Održavanje manifestacije pomoglo je i Udruženje žena iz Bačkog Gračaca, kao i roditelji članova kulturno-umetničkog društva.

Categories: