Gračani učestvovali na festivalu stvaralaštva dinarskih Srba u B. Topoli

Članovi Kulturno-umetničkog društva “Marko Orešković” iz Bačkog Gračaca bili su učesnici 23. festivala duhovnog i materijalnog stvaraštva dinarskih Srba u Vojvodini pod nazivom “Našem rodu i potomstvu”, koji je održan 6. februara u Bačkoj Topoli. Organizator festivala je Srpski kulturni centar “Vuk Stefanović Karadžić” iz Bačke Topole.

kud-marko-oreskovicGračački KUD je redovan gost ove jedinstvene kulturne manifestacije, od 23 puta koliko je festival bio održan Gračani nisu učestvovali samo jednom. Ove godine predstavili su se običajem “Guvno moje o Božiću malom”.

Po rečima umetničkog rukovodioca KUD “Marko Orešković” Mirjane Mandić, festival je i ovaj put bio uspešno organizovan, uz učešće dvadesetak društava koja neguju izvornu narodnu igru i pesmu dinarskih Srba.

– Za nas je svaki put čast da učestvujemo na ovom festivalu, koji svima nama koji negujemo tradiciju našeg zavičaja daje vetar u leđa, snagu i volju da istrajemo i radimo dalje. Svim društvima je to i prilika da se predstave u najboljem svetlu, da prikažu nešto novo i na neki način da svoj rad krunišu nastupom u Bačkoj Topoli – ističe Mandićeva.

Članovi KUD “Marko Orešković” će naredno gostovanje imati u martu u Inđiji.

Categories: