Proširen ogledni zasad trešnje u Karavukovu

Tokom decembra 2015. godine Poljoprivredna stručna služba Sombor (PSS Sombor) proširila je svoj ogledni zasad trešnje u Karavukovu, objavljeno je na sajtu somborske službe.

tresnjeZasad na površini od jednog hektara, podignut je tokom aprila 2012. godine i u njemu su zastupljene sorte ferovija, kordija i regina. U zasadu je postavljen sistem za navodnjavanje i zaštićen je protivgradnom mrežom.

Ostvareni prinos u trećoj godini (2015.) sorte ferovija je bio 6.510 kg/ha, sorta kordija je dala prinos 11.265 kg/ha, dok je sorta regina ostvarila prinos od 5.160 kg/ha.

U periodu od 2012. do 2015. godine u postojećem zasadu primenjene su sve potrebne agrotehničke i pomotehničke mere, kao i mere zaštite.

Sve agrotehničke i pomotehničke mere koje su tokom navedenog perioda urađene u zasadu sprovedene su kroz sistem ogleda. Zahvaljujući ovim ogledima prikupljeni su podaci o pravovremenim rokovima za rezidbu, uticaju rovašenja stabla na kretanje pupoljaka, ishrani biljaka, mogućnostima poboljšanja oprašivanja i određivanja momenta berbe i primeni sredstava za zaštitu bilja.

Ogledni zasad u Karavukovu je u 2015. proširen za 1,4 hektara sa već zastupljenim sortimentom, kao i sa novijim sortimentom. Takođe je postavljen sistem za navodnjavanje, kao i protivgradna mreža.

U okviru zasada postoji i tzv. kontrolni deo u kojem je zastupljen navedeni sortiment, sa sistemom za navodnjavanje i bez protivgradne mreže sa ciljem da se ukaže na važnost korišćenja protivgradnih mreža i njihov uticaj na kvalitet ploda.

PSS Sombor u ovom delu zasada planira da sprovede različite oglede u kojima će se ispitivati uticaj agrotehničkih i pomotehničkih mera, kao i oglede u saradnji sa Prognozno-izveštajnom službom za zaštitu bilja.

Svi rezultati ogleda koji će biti sprovedeni na celokupnoj površini zasada imaju za cilj dobijanje jasnije slike u uzgoju trešnje. Krajnji cilj svih ovih ogleda je upoznavanje poljoprivrednih proizvođača sa svim aspektima proizvodnje trešnje, pravilnim izborom podloga, sortimenta, agrotehničkih i pomotehničkih mera kao i pravovremenom i ciljanom zaštitom zasada.

Categories: