SDP Srbije Odžaci obeležava Dan ljudskih prava i šest godina od osnivanja partije

Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Srbije (SDP Srbije) Odžaci organizovao je danas konferenciju za novinare povodom Međunarodnog dana ljudskih prava i obeležavanja šest godina od osnivanja partije. Konferenciji su prisustvovali predsednik i potpredsednik OO SDP Srbije Milivoj Jovkić i Ivan Trandafilović, predsednici mesnih odbora u Odžacima – Milena Paunović i Bačkom Gračacu – Dragan Mrdalj i predsednik Odbora za poljoprivredu SDP Srbije Odžaci Goran Bačik.

konferencija-1Međunarodni dan ljudskih prava 10. decembar je veoma važan dan za SDP Srbije kao partiju koja većinu svojih aktivnosti zasniva na borbi za ostvarivanje ljudskih prava, rekao je Milivoj Jovkić i dodao da je drugi značajan datum koji je bio povod za današnju konferenciju za novinare 12. decembar – dan osnivanja SDP Srbije.

SDP Srbije sprovodi osnovne programske postulate socijaldemokratske ideje, a to su pravda, humanost i solidarnost, kazao je predsednik OO SDP Srbije Odžaci, istakavši da ta ideja štiti radnike, penzionere, studente, izbeglice, invalide i sve ostale socijalno ugrožene kategorije.

Jovkić je podsetio da je u odžačkoj opštini inicijalni odbor SDP Srbije formiran u novembru 2009. godine, a da je prvi ozbiljniji zadatak članova SDP Srbije iz Odžaka bilo učešće na osnivačkom kongresu stranke u beogradskom Sava centru 12. decembra, pre šest godina, kada je za predsednika partije izabran Rasim Ljajić.

– Na osnivačkom kongresu SDP Srbije naš predsednik je rekao da ništa nije jače od ideje kada joj dođe vreme, a da su ovo godine kada je upravo ideja socijaldemokratije potrebnija nego ikada. Mi članovi SDP Srbije iz Odžaka imali smo sluha da prepoznamo i prihvatimo tu ideju i bili smo u pravu, jer su nam se vrlo brzo pridružili kvalitetni ljudi, dobri domaćini iz svih naseljenih mesta naše opštine, tako da nije uopšte bilo teško formirati mesne odbore u svih devet naseljenih mesta – rekao je Jovkić i naveo da je OO SDP Srbije u Odžacima bio treći formirani opštinski odbor te partije u Vojvodini.

Predsednica Mesnog odbora Odžaci Milena Paunović, koja je i predsednica Foruma žena OO SDP Srbije u Odžacima, istakla je da se Međunarodni dan ljudskih prava u celom svetu obeležava 10. decembra i da se tim datumom zaokružuje i akcija “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama”.

Forum žena SDP Srbije u Odžacima je po njenim rečima upravo akcenat u svojim aktivnostima stavio na ljudska prava uopšte, a posebno na prava žena i prava ranjivih društvenih grupa – dece bez roditeljskog staranja i dece samohranih roditelja.

– Smatram da je ženama u ruralnim sredinama mnogo teže da ostvare svoja prava nego ženama u gradskim sredinama, to je činjenica, iz razloga što su ženama u gradskim sredinama mnogo dostupnije institucije i zbog ukorenjenog tradicionalizma u ruralnim sredinama. Upravo to je ono na šta je baziran rad Foruma žena SDP Srbije konkretno u ovoj našoj sredini. Znači, na edukaciji i ohrabrivanju žena da prosto i same traže, insistiraju i nađu put do ostvarenja svojih prava, a takođe i na borbi za očuvanje porodice kao stuba društva – kazala je Paunovićeva.

“Još bolji rezultati rada lokalne vlasti mogu se očekivati u drugoj polovini njenog mandata”

SDP Srbije je ostvario značajan rezultat na lokalnim izborima 2013. godine i po prvi put je postao parlamentarna stranka u opštini Odžaci, rekao je Milivoj Jovkić i istakao da su članovi SDP Srbije iz odžačke opštine dali konkretan doprinos pobedi koalicije predvođene Srpskom naprednom strankom.

Predsednik OO SDP Srbije Odžaci je podsetio da ta partija ima jednog odbornika u SO Odžaci i da participira u lokalnoj vlasti koja je, po njegovim rečima, postigla određene uspehe i istakao da se još bolji rezultati mogu očekivati u drugoj polovini njenog mandata.

Opštinski odbor SDP Srbije se pored redovnih aktivnosti priprema i za naredne izbore, kazao je Jovkić i dodao da je jedino sigurno da će pokrajinski izbori biti održani početkom sledeće godine.

Categories: