U Odžacima održana tribina povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom

“Pristup i osnaživanje osobama sa svim sposobnostima – Dodatna podrška – značaj, potrebe i mogućnosti”, naziv je tribine koju je danas u Odžacima organizovala lokalna Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom – 3. decembra.

1Tribini su prisustvovali stručni saradnici iz osnovnih i srednjih škola u opštini Odžaci i drugi članovi školskih timova za inkluziju, predstavnica lokalne samouprave Gordana Lukić, članica Interresorne komisije dr Stanka Protić i predstavnici Udruženja za pomoć MNRO opštine Odžaci.

Gošća tribine bila je predsednica Društva defektologa Vojvodine, Marinela Šćepanović iz Sombora, koja je govorila o značaju i istorijatu Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI), kao i o njegovom obeležavanju u Srbiji i svetu.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine od strane Ujedinjenih nacija, a svake godine određuje se jedna tema kao glavna tema obeležavanja tog dana. Ovogodišnja centralna tema odnosi se na pitanje inkluzije u širem smislu – pristup i poboljšanje sposobnosti OSI.

Predsednica Društva defektologa Vojvodine Marinela Šćepanović
Predsednica Društva defektologa Vojvodine Marinela Šćepanović
– Cilj ove javne tribine je upravo uključivanje u svetsko obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Svi koji su zainteresovani za obeležavanje tog dana, nevladin sektor, organi upravljanja, institucije obrazovne, vaspitne i kulturne i naročito organizacije OSI, kroz temu obeležavanja koju određuje UN predstavljaju probleme i sposobnosti OSI u svojim sredinama – kaže predsednica Društva defektologa Vojvodine.

Po njenim rečima, jako je značajno što i lokalne samouprave sve više prepoznaju probleme OSI i što donosioci odluka učestvuju u svakom pitanju koje je vezano za OSI. Takođe, uloga svakog građanina uopšte u pitanjima inkluzije, inkluzivnog obrazovanja i svim pitanjima od značaja za OSI bi trebalo da bude u tome da je informisan, da zna o čemu se radi i da ima svest koja je pozitivno usmerena prema tim osobama, ističe Marinela Šćepanović.

Nakon njenog izlaganja prikazan je film Društva defektologa Sombor “Naše priče”, koji govori o izazovima sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u našem regionu, kao i o njihovim sposobnostima i mogućnostima.

Koordinatorka Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju Nada Funtoš Stamenković i predsednica Aktiva stručnih saradnika Marjana Vlajnić
Koordinatorka Mreže podrške inkluzivnom obrazovanju Nada Funtoš Stamenković i predsednica Aktiva stručnih saradnika Marjana Vlajnić
U drugom delu tribine predsednica Aktiva stručnih saradnika opštine Odžaci Marjana Vlajnić govorila je o ostvarivanju prava na dodatnu podršku u obrazovanju deci u opštini Odžaci.

Prema njenim rečima, dodatna podrška deci u opštini Odžaci se u različitom obimu realizuje već pet godina. U ovoj školskoj godini od deset osnovnih škola na teritoriji opštine devet koristi dodatnu podršku. Problem je međutim, kaže Vlajnićeva, što samo 20 učenika ostvaruje pravo na dodatnu podršku u obrazovanju, dok su stvarne potrebe daleko veće.

– Dodatna podrška deci se ostvaruje u saradnji sa Školom za osnovno i srednje obrazovanje “Vuk Karadžić” iz Sombora, to su znači defektolozi i logopedi koji rade sa našom decom. Sva deca imaju pravo na dodatnu podršku po zakonu, ali se to pravo ne ostvaruje u potpunosti za svu decu kojima je takva podrška potrebna, zbog ograničenih resursa škole “Vuk Karadžić” – istakla je predsednica opštinskog Aktiva stručnih saradnika.

U skupštinskoj sali SPC Odžaci u kojoj je održana današnja tribina, izloženi su i radovi dece iz odžačke opštine sa likovnog i literarnog konkursa posvećenog Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom.

Mreža podrške inkluzivnom obrazovanju opštine Odžaci obeležava Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u saradnji sa lokalnom samoupravom, školama, Udruženjem osoba sa invaliditetom “Živeti zajedno” iz Odžaka, Udruženjem građana “Parabuć” iz Ratkova i Udruženjem za pomoć MNRO opštine Odžaci.

Categories: