Nastavak uređenja školskog prostora u OŠ Branko Radičević u Odžacima

Najveći deo radova u OŠ “Branko Radičević” u Odžacima koji su bili planirani tokom letnjeg raspusta završen je do početka nove školske godine, a prioritet je bio dat obnovi ograde oko školskog dvorišta, kako bi se obezbedila bolja bezbednost učenika. To je za Radio Odžake rekla direktorica škole Danijela Ćulibrk, koja je navela i šta je sve urađeno od završetka prošle školske godine do septembra.

Pri kraju radovi na ogradi oko školskog dvorišta
Pri kraju radovi na ogradi oko školskog dvorišta
– Izvršena je popravka dela krova i oluka iznad učionica nižih razreda i postavljeni su nedostajući delovi oluka, a škola je obezbedila sredstva iz sopstvenih izvora. U toku je i postupak javne nabavke za izbor izvođača za zamenu limene kape na dimnjaku kotlarnice. Radovi na kotlarnici vezani za redovno održavanje grejnog sistema trenutno su u fazi izvršavanja, ali škola nema sredstva za tu namenu i iskreno se nadamo da će ona biti obezbeđena u saradnji sa lokalnom samoupravom – kaže Ćulibrk.

Direktorica dalje navodi da se privodi kraju i farbanje ograde oko školskog dvorišta i dodaje da se svakodnevno radi na unapređenju enterijera i eksterijera škole u skladu sa idejama i predlozima zaposlenih i učenika, uz minimalno trošenje budžetskih sredstava, uglavnom korišćenjem recikliranih materijala i uz pomoć donacija. Ističe i dobru saradnju sa lokalnom samoupravom u Odžacima.

– Maksimalnu podršku imamo od predsednika opštine i ja mu se ovom prilikom i zahvaljujem. Od lokalne samouprave imamo ogromno razumevanje u smislu saveta i predloga i u finansijskom delu, tako da svakako bez njihove podrške ne bi mogle da se sprovedu sve naše ideje koje imamo – kaže Ćulibrk.

Sa početkom nove školske godine u OŠ “Branko Radičević” u klupe je po prvi put selo i trideset đaka prvaka, a direktorica Ćulibrk kaže da je zadovoljna brojem upisane dece, imajući u vidu poznatu činjenicu da se poslednjih godina smanjio broj dece u Odžacima. Naša sagovornica navodi i da se škola ove godine po prvi put susrela i sa problemom tehnoloških viškova:

– To je za mene, kao verovatno i za sve ostale direktore predstavljalo veliki problem. Trudili smo se da postupimo po zakonu i pravilniku i da preuzimamo radnike sa liste i mislim da smo u tome i uspeli, a tako je veliki broj novih radnika došao u našu školu.

2Pored sekcija koje od ranije postoje u školi, od ove godine u OŠ “Branko Radičević” zaživela je i “Školica sporta” u saradnji sa sportskim udruženjima i klubovima. U dogovoru sa Sportskim savezom opštine Odžaci prioritet u korišćenju fiskulturne sale van nastave dat je klubovima koji rade sa decom, a školska sala je u slobodnim terminima na raspolaganju i ostalim klubovima kao i rekreativcima.

– Sve je to u cilju motivisanja dece da se bave sportom. Krenuli smo i sa organizacijom predavanja na temu zdravog načina života, zdrave ishrane i značaja fizičkih aktivnosti. To je vannastavna aktivnost koja se realizuje u saradnji sa profesorom sporta i fizičkog vaspitanja Markom Nikolićem, a predavanja su namenjena pre svega roditeljima. Planiramo i radionice za decu na iste teme – kaže Danijela Ćulibrk.

Po programu javnih radova OŠ “Branko Radičević” dobiće osam radnika na period od tri meseca, a jedan broj njih biće angažovan na poslovima održavanja zgrade škole i uređenja školskog dvorišta. Po rečima direktorice Ćulibrk, postoje planovi da se u dvorištu posadi novo zelenilo i postave klupe, kako bi se oplemenio taj deo školskog prostora. Ona je podsetila i da je u toku akcija koju sprovodi Mesna zajednica Odžaci na sređivanju parka kod osnovne škole i da će tako i školsko okruženje biti lepše i uređenije.

Categories: