Najbolja kulturno-umetnička društva na Pokrajinskoj smotri u Vrbasu

U Vrbasu sutra počinje 37. Festival folklornih tradicija Vojvodine na kojem će opštinu Odžaci predstavljati četiri kulturno-umetnička društva: Marko Orešković iz Bačkog Gračaca, Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca, Staniša Stošić iz Karavukova i Štefanik iz Lalića.

KUD Marko Orešković Bački Gračac
KUD Marko Orešković Bački Gračac
Reprezentativna manifestacija izvorne igre, običaja, instrumenata i solista traje tri dana tokom kojih će bogatstvo narodnog stvaralaštva predstaviti ansambli iz Vojvodine koji su prethodno prošli opštinske i regionalne selekcije.

Prvi festivalski dan predviđen je za pokrajinsku smotru folklornog stvaralaštva dece na koju se iz odžačke opštine plasirao samo stariji dečiji sastav KUD-a Marko Orešković i Teodora Tojagić, instrumentalista na ličkoj tamburici.

U subotu i nedelju nastupaju odrasli izvođači, a svoje stvaralačko umeće predstaviće folklorni sastav KUD-a Marko Orešković i samičar Dušan Brkljač, folklorna grupa KUD-a Nikola Tesla i samičar Darko Lončar, KUD Štefanik i Ženska pevačka grupa KUD-a Staniša Stošić.

Trodnevni Festival u Vrbasu prati i sajam starih zanata, izložba nacionalnih jela i tradicionalnih bačkih nošnji. Organizator je Savez amatera Vojvodine, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i opštine Vrbas.

Categories: