Manji prinos soje zbog suše

Procena stručnjaka pred početak ovogodišnje žetve soje bila je da će ta kultura značajno podbaciti u prinosu zbog suše.

1Soja je prošla osetljive faze razvoja u sušnom i vrelom periodu. Cvetanje je bilo prekinuto i formiran je manji broj mahuna. Zbog izraženog nedostatka vlage uz visoke temperature, nalivanje zrna u fazi mlečne zrelosti bilo je nedovoljno. Veliki broj parcela su zahvatile i grinje te su poljoprivredni proizvođači bili prinuđeni da rade tretiranje.

Sve je to karakterisalo ovu proizvodnu godinu u kojoj su, po rečima Radoslava Đakovića iz Zemljoradničke zadruge “Poljokop” u Laliću, prinosi soje umanjeni na većini parcela.

– S obzirom na klimatske uslove, u ataru Lalića zbog kvaliteta zemljišta i mikroklime soja je i dobro prošla u odnosu na neke okolne terene gde ima parcela gde se prinosi kreću 400-500 kilograma po hektaru. Ipak, ova godina nije tako karakteristična kao 2012, kada je suša bila drastičnija i kada je bilo parcela gde uopšte nije bilo prinosa – kaže Đaković.

U lalićkom “Poljokopu” soja je posejana na 160 hektara, a žetva je do sada obavljena na oko 70 posto površine pod tom kulturom. Imajući u vidu uslove za razvoj useva, kvalitet zrna je zadovoljavajući, vlaga je povoljna, a nešto je veći procenat zelenih zrna u odnosu na ranije godine, napominje Radoslav Đaković.

Categories: