Održan 9. Sajam meda u Odžacima

U subotu je na platou Sportsko-poslovnog centra u Odžacima održan 9. Sajam meda koji je organizovalo Pčelarsko društvo “Suncokret” pod pokroviteljstvom opštine Odžaci. Med i proizvode od meda, kao i opremu za pčelarstvo izložilo je oko 15 izlagača iz Leskovca, Niša, Bačke Palanke, Novog Sada, Apatina i opštine Odžaci.

14.09. 077Manifestaciju je svečano otvorio predsednik odžačkih pčelara Miletije Lepojić koji je istakao da je cilj sajma da se građanima ukaže na značaj meda i pčelinjih proizvoda.

– Ovo je sada već jedna lepa tradicija. U granicama naših mogućnosti trudimo se da ovu manifestaciju obogatimo svake godine nečim novim i da dovedemo što više izlagača, što nije nimalo jednostavno. Naš osnovni cilj je da približimo građanima naše opštine značaj meda i proizvoda od meda, ali i pčelarstvo. Bavljenje pčelarstvom je velika ljubav. Danas to, pored ljubavi i hobija, može da bude i dobar izvor prihoda, ali u tom poslu mora da učestvuje cela porodica. Pčela i pčelarstvo se moraju voleti. Onaj ko misli da se time bavi mora se maksimalno posvetiti tom poslu i onda će doći i očekivani rezultati – istakao je Lepojić.

Sajam meda su i ove godine svojim nastupom ulepšali najmlađi sugrađani, polaznici PU “Poletarac” iz vrtića “Park” u Odžacima koji su izveli ritmičke igre i najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva “Đerdan” iz Srpskog Miletića koji su se publici predstavili spletom narodnih igara iz Srbije.

Svi izlagači na ovoj manifestaciji donirali su po teglu meda Pčelarskom društvu “Suncokret” iz Odžaka, koje je ovu donaciju uručilo Humanitarnom centru “Puno srce” Odžaci koji će organizovati podelu paketa socijalno najugroženijim stanovnicima opštine Odžaci, u kojima će se naći i med sa ove sajamske proiredbe. Članica te humanitarne organizacije, Jovana Ćojanović – Krivokuća, zahvalila se u ime Humanitarnog centra “Puno srce” na donaciji:

– Zahvaljujemo se Pčelarskom društvu “Suncokret” na ovoj lepoj donaciji. Zahvaljujemo se i svim izlagačima na današnjem Sajmu meda koji su pomogli ovu akciju donirajući teglice meda koje će, upotpunjene sa još nekoliko artikala, činiti pakete koji će biti uručeni našim socijalno ugroženim sugrađanima.

Odžački Sajam meda je ove godine upotpunjen i predavanjem koje su za sve zainteresovane pčelare i posetioce održali prof. dr Zoran Stanimirović, prof. dr Predrag Vujinović i prof. dr Elmir Talić sa Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, pa je tako ovogodišnja manifestacija osim prodajno-izložbenog imala i edukativni karakter.

Categories: