Režim ishrane muznih krava prilagoditi temperaturnim uslovima

U prostoru u kome borave muzne krave preporučena optimalna temperatura vazduha je od 5 do 21 stepen, jer pri tim temperaturama krave daju najviše mleka. Kada je temperatura spoljne sredine iznad 24 stepena, dolazi do smanjenja konzumiranja hrane i smanjenja proizvodnje mleka.

foto: agropartner.rs
foto: agropartner.rs
U uslovima ekstremno visokih temperatura kakve se beleže ovih dana i visoke relativne vlažnosti vazduha, kod krava dolazi do toplotnog stresa i drastičnog smanjenja produkcije mleka – i do 25 odsto, kaže Zvonko Džeba iz Poljoprivredne stručne službe Sombor.

Ovaj savetodavac ističe da toplotni stres više utiče na visokoproizvodne krave nego na niskoproizvodne, a da su naročito osetljive krave koje su u vrhu laktacije.

– U ovakvim uslovima najvažnije je spustiti temperaturu u prostoriji i stimulisati krave da uzimaju hranu. Kravi treba ponuditi hranu u noćnom periodu kada je nešto hladnije, a najjednostavniji način za spuštanje temperature je pravljenje promaje, kao i pomoću ventilatora ili orošavanjem životinja ili krova objekta. Ove metode omogućavaju da se kravi pospeši apetit, a samim tim i poveća produkcija mleka. Pored toga, kravama mora biti stalno dostupna sveža i čista voda – kaže Džeba.

I stoka u tovu uzima manje hrane u periodu visokih temperatura, što može produžiti rok tovljenja. Preporuka je da se režim ishrane kod svih vrsta stoke prilagodi aktuelnim temperaturnim uslovima. Stoku treba hraniti noću i po mogućnosti ostaviti joj svetlo kako bi videla da jede.

Zvonko Džeba dodaje da vrlo toplo vreme ne prija samo kravama već ni drugim domaćim životinjama, posebno živini koja je vrlo osetljiva na veoma visoke temperature.

– Kod živine je dovoljno da se obezbedi strujanje vazduha u prostoriji u kojoj borave, tamo gde nema ventilatora, što će spustiti temperaturu. Jedino što je kod živine specifično, to je da ona ne sme biti izložena direktno promaji, jer to može dovesti do zdravstvenih poremećaja i do smanjenja proizvodnje – kaže savetodavac PSS Sombor.

Categories: