Opštinski KUD-ovi ostavili odličan utisak na Zonskoj smotri

U Apatinu je juče održana Zonska smotra izvornog folklornog stvaralaštva odraslih koja je okupila najbolja kulturno-umetnička društva iz Zapadno-bačkog okruga. Na ovom rangu takmičenja nastupilo je preko 600 učesnika, a opštinu Odžaci su predstavljala kulturno-umetnička društva Marko Orešković iz Bačkog Gračaca, Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca, Staniša Stošić iz Karavukova i Štefanik iz Lalića.

KUD Staniša Stošić Karavukovo
KUD Staniša Stošić Karavukovo
Iz gračačkog Kulturno-umetničkog društva Marko Orešković na Zonskoj smotri je učestvovao instrumentalni solista Dušan Brkljač koji je na samici izveo splet Ličkih kola, dok se folklorna grupa predstavila običajem Guvno moje o Božiću malom.

KUD Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca je imao tri predstavnika. Izvođački sastav je nastupao sa Prikazom igara i pesama iz okoline Teslića, muška pevačka grupa sa Ličkim ojkanima i samičar Darko Lončar sa instrumentalnim izvođenjem izvornih igara i pesama iz Like.

Ženska pevačka grupa KUD-a Staniša Stošić iz Karavukova takmičila se sa izvornom pesmom Gajtana, a KUD Štefanik iz Lalića sa slovačkim običajem Išlo diovča na vodu.

Selektori ovogodišnje Zonske smotre izvornog stvaralaštva bili su koreograf Ljubomir Vujičin i etnomuzikolog Bojan Milanović.

Sva četiri društva iz odžačke opštine su se potrudila da ostave što bolji utisak na selektore i sa nestrpljenjem očekuju rezultate koji će biti poznati 29. juna.

Pozitivne ocene će najuspešnijim društvima obezbediti prolaz na viši rang takmičenja, odnosno za pokrajinsku smotru.

Categories: