Gračani zadovoljni nastupom na Republičkoj smotri dečijeg folklornog stvaralaštva u Ratini

Stariji dečiji sastav Kulturno-umetničkog društva Marko Orešković iz Bačkog Gračaca bio je jedini predstavnik opštine Odžaci na 29. Festivalu narodnog stvaralaštva dece Srbije u Ratini kod Kraljeva. Festival je održan u subotu, 12. juna u lepom ambijentu letnje pozornice i okupio je dvadeset najboljih društava koji predstavljaju sam vrh u svetu folklora u izvođenju izvornog narodnog stvaralaštva.

kud-moreskovic-ratina-1Pravo za učešće na ovoj velikoj tradicionalnoj smotri mladi folkloraši iz Bačkog Gračaca su ostvarili sredinom maja na 55. Zonskoj smotri folklornog i muzičkog stvaralaštva dece u Kuli, dobivši tada visoke ocene, kako za scenski nastup, tako i za narodnu nošnju i ostale elemente koje je ocenjivao renomirani stručni žiri.

Kako kaže Mirjana Mandić, umetnički rukovodilac KUD-a Marko Orešković, ovo je bilo još jedno u nizu značajnih priznanja i čast da zajedno sa još dva društva predstavljaju Vojvodinu na republičkoj smotri izvornog stvaralaštva dece sa običajem iz Like – Oj Uskrsu.

– U Ratini je bilo pravo zadovoljstvo nastupati među 20 najboljih folklornih sastava iz cele Srbije gde je usledilo i novo upoznavanje i druženje. Posebno je bio zanimljiv zajednički ručak u kasarni i kontakt sa vojskom – ističe Mandićeva koja decenijama uspešno vodi ovo cenjeno amatersko društvo iz Bačkog Gračaca.

Već ovog vikenda folklorni sastav odraslih očekuje Zonska smotra u Apatinu, sledi zatim poziv za Vidovdanski sabor, a onda i Pokrajinska smotra u Vrbasu.

Prevoz članova KUD-a Marko Orešković do Ratine obezbedila je lokalna samouprava i Gračani su joj izuzetno zahvalni na ustupljenim minibusevima, dodaje Mirjana Mandić.

Categories: