Petrović: Hipol će ove godine platiti eko taksu

Skupština opštine Odžaci usvojila je odluku po kojoj će preduzeća koja su potencijalno veliki zagađivači (Standard gas, Hipol), i u 2015. godini biti oslobođena plaćanja naknade za zaštitu životne sredine, tzv. “eko takse”. Isto kao i prošle godine kada je usvojena ista odluka, kao obrazloženje su navedeni teški uslovi poslovanja privrednih subjekata na teritoriji opštine Odžaci i činjenica da bi obaveza plaćanja “eko takse” dodatno otežala i inače lošu ekonomsku i finansijsku stabilnost tih preduzeća.

27. sednica Skupštine opštine Odžaci
27. sednica Skupštine opštine Odžaci
Predstavnici lokalne vlasti istakli su da je razlog za usvajanje jedne ovakve odluke potreba da se preduzećima koja se nalaze u investicionom ciklusu, kao što je to slučaj sa “Standard gasom” koji gradi pogon u Odžacima, pomogne kako bi privela investicije kraju i otvorila nova radna mesta.

Predsednik opštine Dušan Marijan je na juče održanoj 27. sednici Skupštine opštine, na kojoj je predlog Odluke o izmeni Odluke o naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine bio jedna od tačaka dnevnog reda, rekao da su opštini Odžaci najpotrebnija nova radna mesta i da je zato lokalna vlast dužna da stvori što bolji poslovni ambijent za investitore.

– Mi smo doneli ovu odluku kao odgovorni i ljudi koji slušaju potrebe privrede, uvažavajući preporuku republičke Vlade da omogućimo firmama što bolje uslove poslovanja. Ne možemo mi očekivati od jednog “Standard gasa” da nam plaća “eko taksu”, a da se oni još ne bave proizvodnjom. Kada počnu da proizvode, oni će plaćati sve obaveze kao i ostala preduzeća – rekao je Marijan.

“Hipol”, na koga se takođe odnosi usvojena odluka i koji je prošle godine bio oslobođen plaćanja “eko takse”, ove godine će platiti tu taksu, kaže direktor odžačke firme Pavel Petrović, koji je i odbornik vladajuće SNS u lokalnom parlamentu.

Petrović je podsetio da je “eko taksa” 2012. godine najpre smanjena desetostruko, da bi u prethodne dve godine bio prolongiran rok za njeno plaćanje za preduzeća koja su potencijalno veliki zagađivači i naveo da je sva tri puta podnosilac zahteva prema opštini bilo preduzeće “Standard gas”, koje realizuje jednu od najvećih investicija u Odžacima poslednjih godina.

– Upravni organi “Hipola” su pre nekih mesec dana doneli odluku da, ukoliko se predlog o oslobađanju potencijalno velikih zagađivača od plaćanja “eko takse” ponovo postavi pred Skupštinu opštine, firma zatraži izuzeće od te odluke i da mi ove godine platimo “ekološku taksu”. Kao odbornik SNS glasaću za ovaj predlog jer smatram da “Standard gas”, koji još nije završio svoju investiciju, treba i dalje pomoći i da ih treba i ove godine osloboditi “eko takse” – rekao je Petrović.

Teška ekonomska situacija podjednako pogađa i građane, ali njih zbog toga niko nije oslobodio plaćanja “eko takse”, kazala je Izabela Šerić, šefica odborničke grupe DS, čiji predstavnici u Skupštini opštine nisu glasali za usvajanje pomenute odluke.

– Mi pitamo po čemu su to građani finansijski stabilniji i po čemu to njima nije teško i imaju sredstava da plaćaju “eko taksu”, za razliku od nekih velikih privrednih subjekata koji su oslobođeni njenog plaćanja. Građanima koji ionako imaju niska primanja, “eko taksa” predstavlja ne mali namet – rekla je Šerićeva.

Predsednik Ekološkog pokreta Odžaka Ivica Ćirić istakao je na sednici Skupštine da je principijelan stav te organizacije da je neopravdano selektivno oslobađati pojedine firme obaveze plaćanja “eko takse”, jer se tako dovode u diskriminišući položaj građani i ona preduzeća koja tu taksu moraju da plaćaju.

Ćirić je i potpredsednik Saveta za zaštitu životne sredine opštine Odžaci, savetodavnog tela koje daje mišljenja na predloge skupštinskih akata koji se tiču zaštite životne sredine. Savet je u ovom slučaju jednoglasno odlučio da ne da pozitivno mišljenje na predloženu odluku.

Izveštaji o radu na dnevnom redu

Odbornici su na 27. sednici razmatrali izveštaje o radu za 2014. godinu koje su Skupštini opštine podnele mesne zajednice na teritoriji opštine Odžaci i javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač lokalna samouprava. Svi izveštaji su redom usvojeni, kao i izveštaji o radu Opštinskog veća opštine Odžaci, Opštinskog pravobranilaštva i Štaba za vanredne situacije opštine Odžaci za prošlu godinu.

skupstina-27-003Šef odborničke grupe SNS Vlasko Grujičić je istakao da se iz podnetih izveštaja vidi da se u prvoj godini mandata sadašnje lokalne vlasti vrlo odgovorno i racionalno odnosilo prema sredstvima iz budžeta.

– Rezultat takvog načina rada javnih preduzeća i ustanova, mesnih zajednica i drugih korisnika budžeta je ušteda koja je omogućila da kupimo osam minibuseva za prevoz đaka, što je jedna odlična stvar. Rezultat takvog poslovanja je i otvaranje još jednog vrtića u Odžacima – rekao je između ostalog Grujičić.

Upravo neka od pitanja koje je u vezi podnetih izveštaja o radu, konkretno izveštaja o radu javnih preduzeća, uputila šefica odborničke grupe DS Izabela Šerić, odnosila su se na kupovinu minibuseva za potrebe prevoza đaka iz opštine Odžaci.

Predsednik opštine Dušan Marijan je na primedbu opozicije da se sredstva iz budžeta troše neracionalno, naveo da je lokalna samouprava u proteklih godinu dana uredila bazen u Odžacima, otvorila novi vrtić, da trenutno na računu ima 180 miliona dinara i najavio da će opština, pored već nabavljenih osam, kupiti još četiri minibusa za prevoz đaka.

Na pitanje šefice odborničke grupe DS da li će i ostalim mestima u opštini Odžaci koja traže da osnuju svoje komunalno preduzeće, to biti omogućeno kao što je to urađeno u slučaju Bačkog Brestovca, predsednik opštine je odgovorio da će vreme tek pokazati da li je osnivanje javnog komunalnog preduzeća u tom mestu bilo opravdano.

– B. Brestovac je na vreme tražio osnivanje komunalnog preduzeća, a opština je to podržala iz namere da vidimo da li postoji i mogućnost drugog načina organizacije komunalne delatnosti. Vreme će pokazati da li je to bilo dobro ili ne, a mi nećemo imati problem da kažemo da ta odluka nije bila dobra. Za sada stvari funkcionišu dobro i ono što želim da istaknem, to je da u B. Brestovcu nije bilo povećanja broja radnika, zaposlen je samo jedan rukovodilac komunalnog preduzeća – kazao je Marijan.

skupstina-27-007Milko Stošić iz Ratkova novi je član Opštinskog veća

SO Odžaci usvojila je rešenje kojim je utvrđen prestanak funkcije dosadašnjem članu Opštinskog veća Rajku Popoviću, na osnovu podnete ostavke. Na predlog predsednika opštine Dušana Marijana, za novog člana Opštinskog veća Skupština je tajnim glasanjem, većinom glasova prisutnih odbornika, izabrala Milka Stošića, apsolventa Pravnog fakulteta iz Ratkova.

Pavlovič pristupio SRS

Odbornik Danko Pavlovič iz Lalića, koji je u SO Odžaci izabran kao kandidat sa liste Srpske demokratske stranke, pristupio je Srpskoj radikalnoj stranci i o tome je obavestio javnost. On je najavio da će u Skupštini opštine ubuduće delovati kao predstavnik SRS.

Lokalni parlament je usvojio i dve odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Odžaci. Za zgradu koja je upisana kao javno sklonište i nalazi se u ulici Ive Lole Ribara u Odžacima biće podnet zahtev Direkciji za imovinu Vlade Republike Srbije za prenos u javnu svojinu opštine Odžaci bez naknade.

Odlučeno je i da opština učestvuje u licitaciji za kupovinu svlačionica sa pomoćnim prostorijama u sklopu stadiona FK “Tekstilac” u Odžacima, koji su ponuđeni na prodaju u okviru stečajnog postupka za fabriku ITES “Lola Ribar”. Opština će se takođe obratiti Direkciji za imovinu Vlade Srbije sa zahtevom da joj bude prenet na korišćenje stadion “Tekstilca” koji nije predmet licitacije, a nalazi se na istoj parceli i upisan je u svojinu Republike Srbije.

Na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta doneto je rešenje o postavljenju komandanta, zamenika komandanta, načelnika i članova opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Skupština je usvojila i zahtev za razrešenje koje je podneo dosadašnji član Školskog odbora OŠ “Branko Radičević” u Odžacima Dejan Mićanović i umesto njega za člana Školskog odbora iz redova roditelja imenovala Aleksandru Ivanić.

Categories: