Osmi Nošnja bal u duhu svadbenih običaja

Udruženje žena Majčino srce iz Lalića veoma uspešno je organizovalo osmi po redu Nošnja bal koji je zbog lošeg vremena u subotu, 18. aprila, održan u sali Doma kulture.

foto: mzlalic.com
foto: mzlalic.com
Tema ovogodišnje etno manifestacije bila je predsvadbeni i svadbeni običaji, a okupila je oko stotinu učesnika iz 13 vojvođanskih mesta koji su publici predstavili svu raskoš narodnih nošnji i bogatstvo tradicije i kulture, negovane godinama unazad.

Osmi Nošnja bal svečano je otvorila predsednica Matice slovačke u Srbiji Katarina Melegova Melihova, dok se u ime Asocijacije Slovačkih udružena žena prisutnima obratila predsednica Vjera Miškovicova.

Pozdravljajući sve goste na svečanoj ceremoniji, predsednica Udruženja žena Majčino srce Katarina Benka je izrazila zahvalnost učesnicima koji su se odazvali u velikom broju, kao i pokroviteljima manifestacije, Opštini Odžaci i Mesnoj zajednici Lalić.

Pored udruženja žena iz opštine Odžaci, ove godine učešće na Nošnja balu uzela su i udruženja iz Pivnica, Kisača, Selenče, Bačke Palanke, Kovačice, Padine i Bačkog Petrovca, kao i kulturno-umetnička društva Štefanik i Branislav Nušić iz Lalića.

Pre glavnog dela programa u okviru kojeg su učesnici predstavili svadbene običaje i narodne nošnje, organizovan je defile ulicama sela, a zatim obilazak Etno kuće.

U Etno kući je bila postavljena izložba starih fotografija iz perioda od 1919. do 1962. godine sa tematikom ovogodišnje kulturne smotre i izložba suvenira od papira, autorke Jane Miksat, članice Udruženja žena Majčino srce.

Categories: