Kvalitetan program i dobra atmosfera obeležili 10. festival Ne zaboravi rode

Kvalitetnim programom Festival narodne tradicije Ne zaboravi rode opravdao je u subotu veče svoje desetogodišnje trajanje pod tim nazivom. Jubilarna manifestacija Kulturno-umetničkog društva Marko Orešković iz Bačkog Gračaca protekla je u odličnoj atmosferi, dobrom nastupu domaćina i gostiju i druženju, koje će se sigurno dugo pamtiti.

ne-zaboravi-rodeFestival Ne zaboravi rode ovoga puta je okupio folklorne sastave Kulturno-umetničkog društva Krajina iz Beograda, Splet iz Novog Sada, vokalne i instrumentalne soliste SKC Vuk Karadžić iz Bačke Topole, izvorne muške i ženske pevačke grupe KUD-a Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca, Petrova Gora iz Kljajićeva, Ličko ognjište iz Prigrevice i članove KUD-a Soko – Izvornu grupu Kordun iz Inđije.

Svi izvođači su igrom, pesmom i narodnim nošnjama dočarali predivne slike starog zavičaja i oduševili publiku interesantnim programom koji je trajao blizu dva sata u sali Doma omladine u Bačkom Gračacu.

Na pozornici su se smenjivale igre i pesme iz Like, sa Grmeča, iz Krajine, Leskovca i Niša. Čuli su se arhaični zvuci samice, šargija, duduka i dvojnice i izuzetno prijatan glas Sanje Čović iz Bačke Topole koja je u pratnji harmonikaša Julijana Raca svojim pevanjem privukla posebnu pažnju posetilaca.

Igre sa Grmeča sa ponosom su izveli članovi KUD-a Krajina iz Beograda koji dugi niz godina uspešno sarađuju sa gračačkim amaterima. Kako kažu, nije greh naučiti tuđe, već zaboraviti svoje. Zato su se rado odazvali pozivu Gračana, jer prema rečima predsednika beogradskog društva Milorada Zagorca najslađa njihova gostovanja su upravo u mestima gde je njihov narod.

– Znači to su gostovanja u mestima gde se neguje tradicija prekodrinskih Srba sa kojom se i mi predstavljamo. To je osnovni cilj i misija Kulturno-umetničkog društva Krajina, osnovanog 1996. godine. Naš zadatak je da upravo ovi mladi ljudi čuju tradiciju svojih krajeva koja onomad nije bila toliko zastupljena, a koju mi želimo da sačuvamo – ističe Zagorac.

KUD Krajina Beograd - Igre iz Grmeča
KUD Krajina Beograd – Igre iz Grmeča
Među brojnim gostima, na manifestaciji Ne zaboravi rode bile su i delegacije ostalih kulturno-umetničkih društava iz opštine Odžaci. Ispred lokalne samouprave ovom kulturnom događaju je prisustvovala zamenica predsednika Skupštine opštine Odžaci Biljana Cekić, zatim predstavnici Mesne zajednice Bački Gračac, Osnovne škole Marko Orešković i Zemljoradničke zadruge Agrolika, koji su pomogli da i 10. jubilarni Festival uspešno bude organizovan.

– Mislim da smo opravdali i naziv Festivala i njegovo postojanje, a najvažnije je da smo okupili veliki broj ljudi. To je velika nagrada za naš dugogodišnji trud i podstrek, da u tom pravcu nastavimo dalje da radimo. Svaka tačka je bila bolja od bolje, kao da smo se nadmetali bez žirija – rekla je za Radio Odžake Mirjana Mandić, umetnički rukovodilac KUD-a Marko Orešković izuzetno zadovoljna celokupnom realizacijom programa i odzivom učesnika i publike.

Nakon završenog programa druženje je nastavljeno u duhu ličkog prela, uz muziku i neodoljive specijalitete nacionalne kuhinje – basu, uštipke i kiseli kupus, tako da su domaćini dobili sve pohvale za organizaciju ovogodišnje manifestacije, a svi učesnici poneli pozitivne utiske sa gostovanja u Bačkom Gračacu.

Categories: