Akcija kontrole prskalica i orošivača počinje u Karavukovu

U okviru četvrte faze IPA tvining projekta Srbija-Italija “Implementacija održive primene sredstava za zaštitu bilja i uspostavljanje sistema redovne tehničke inspekcije uređaja za primenu pesticida”, Poljoprivredna stručna služba Sombor (PSS Sombor) kao jedna od projektom ustanovljenih kontrolnih stanica, počinje sa testiranjem prskalica i orošivača na području Zapadno-bačkog okruga. Prvo testiranje obaviće se sutra u Karavukovu, u vremenu od 9 sati pa nadalje.

kontrola-prskalicaU okviru prve i druge faze navedenog projekta organizovana je obuka svih učesnika, a svaka kontrolna stanica uključujući i PSS Sombor dobila je opremu za testiranje prskalica i orošivača, vrednu oko 40.000 evra, koju je donirala Evropska unija.

– Dobijena oprema je vrhunskog kvaliteta i vrhunskog izbora, tako da se može prilično kvalitetno uraditi provera rada prskalica, ne samo onog što se dobija na diznama, nego i provera pumpi i provera manometara. Prvi dan kontrole je u Karavukovu i on će nam ujedno poslužiti da svim učesnicima u ispitivanju demonstriramo tehniku i način na koji se to radi – objašnjava Branislav Ogrizović iz PSS Sombor.

Procena je da na području Zapadno-bačkog okruga, odnosno opština Sombor, Apatin, Kula i Odžaci ima više od 4.600 prskalica, najviše traktorskih. Ispitivanje tih prskalica koje će raditi obučeni kontrolori, pružiće poljoprivrednicima mogućnost da provere svoje mašine i ujedno da dobiju savet kako da smanje štete od gubitaka koje prave nebaždarene mašine.

Branislav Ogrizović ističe da je kontrola uređaja za poljoprivrednike dobrovoljna i potpuno besplatna u prve dve godine. On napominje da će se nakon tog perioda vršiti resertifikacija učesnika i provera toga koliko su učesnici u projektu ispitali prskalica i orošivača.

– PSS Sombor zadužena je za Zapadno-bački okrug i u svakoj od četiri opštine izvešćemo određeni broj ispitivanja. Projektom nije definisan broj prskalica koji mora da se ispita, ali pretpostavljam da će se veći broj kontrolisanih prskalica bolje i vrednovati i da ćemo tako imati kvalitetnije rezultate i bolji uvid u situaciju sa kakvom tehnikom raspolažemo, i što je još značajnije, kakve efekte ostvarujemo u radu sa tom tehnikom – kaže ovaj poljoprivredni savetodavac.

U Srbiji je formirano više od 30 mobilnih stanica koje će raditi kontrolu prskalica, a čine ih stručnjaci iz poljoprivrednih stručnih službi i srednjih poljoprivrednih škola. Nosilac projekta je Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa poljoprivrednim fakultetima iz Beograda i Novog Sada.

Categories: