Apel poljoprivrednicima da ne prskaju voće u vreme cvetanja

Pred početak cvetanja voćaka pčelari apeluju na poljoprivrednike da ne prskaju voće u cvatu. Na taj način se pravi dvostruka šteta, jer je dokazano da prskanje voća u vreme cvetanja ne samo da ne daje nikakve rezultate, već se tako uništavaju pčele koje su glavni oprašivači voća, ističu u pčelarskim udruženjima i navode da voće oprašeno pčelama ima za 30 do 45 odsto veću rodnost.

pcelari-apelPredsednik karavukovačke “Matice” Milovan Milenković podseća da Zakon o sredstvima za zaštitu bilja zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele. Po njegovim rečima, zajednički apel voćarima da ne prskaju voće u cvatu u ovo doba godine, kada počinje sezona tretiranja bilja, upućuju svi pčelari iz Zapadno-bačkog regiona.

– Voće treba prskati ne u vreme punog cvetanja, već kada latice počnu da otpadaju, jer tada cvet nije više interesantan pčelama i one ga neće posećivati, pa samim tim neće ni stradati ako bude prskanja – ističe Milenković.

Ovaj pčelar kaže da su voćari poslednjih godina uglavnom savesni i da primenjuju preparate koji nisu otrovni za pčele i da je saradnja sa njima iz godine u godinu sve bolja.

Jedna od prvih paša pčela u sezoni je ona na uljanoj repici. Predsednik udruženja pčelara u Karavukovu navodi da je prethodnih godina bilo najviše stradanja pčela upravo na toj kulturi i ističe da apel koji je upućen voćarima važi i za proizvođače uljane repice i drugog medonosnog bilja.

– Veliki proizvođači uljane repice uglavnom to poštuju i znaju, jer su proteklih godina plaćali velike kazne zbog stradanja pčela. Problem je uljana repica na manjim parcelama, na te proizvođače treba posebno apelovati da obrate pažnju kada će prskati, da to urade pre cvetanja uljane repice i po mogućnosti sredstvima koja nisu otrovna za pčele – kaže Milenković.

Kako ističu u pčelarskim udruženjima, poljoprivrednik je sada odgovoran ukoliko je do trovanja pčela došlo zbog prskanja voća u cvetanju i za to plaća naknadu totalne štete pčelaru i do 30.000 dinara po košnici. Pčelari navode da po Zakonu, kazna za tretiranje insekticidima u vreme cvetanja za fizičko lice iznosi od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do milion dinara.

Categories: