U Ratkovu osnovano Etno udruženje Đurđic

Zahvaljujući inicijativi Radoslava Radoičića, dugogodišnjeg koreografa i zaljubljenika u folklor i narodnu tradiciju, u Ratkovu je osnovano Etno udruženje Đurđic, kao ogranak udruženja žena.

Etno-udruzenje-Djurdjic-RatkovoU Etno udruženje Đurđic je uključeno 20 članova, čija je želja da kroz svoje amatersko stvaralaštvo sačuvaju kulturnu baštinu starosedelaca, ali i naroda i narodnosti koji su se na ove prostore bačke ravnice doselili kolonizacijom iz Crne Gore, Bosne, sa juga Srbije i iz drugih krajeva.

Radoičić je godinama sakupljao narodne umotvorine, zapise i priče o narodnim običajima. Svoja saznanja sada uspešno prenosi na članove Etno udruženja Đurđic koji su odmah počeli vredno da rade, kako bi kroz igru i pesmu otrgli od zaborava kulturno-istorijsko nasleđe žitelja Ratkova.

Prvi javni nastup imali su nedavno u Vrbasu, gde su bili izuzetno primljeni od tamošnje publike, a ovih dana se pripremaju za gostovanje na Nošnja balu u Laliću koji će biti održan 18. aprila.

Predsednik novog ratkovačkog udruženja i koreograf Radoslav Radoičić kaže da su ambicije članova Etno udruženja Đurđic da organizuju jednu potpuno novu manifestaciju koja bi se održavala u Ratkovu pod nazivom Đurđevdanski uranak.

Categories: