Šest kulturno-umetničkih društava obezbedilo kvalifikacije za Zonsku smotru

Na Opštinskoj smotri folklornog stvaralaštva dece i odraslih, održanoj u subotu, 28. marta u Domu kulture u Ratkovu, učestvovalo je deset kulturno-umetničkih društava od kojih se šest plasiralo za dalje takmičenje u obe kategorije. Tako će na osnovu ocene selektorke Slobodanke Rac, opštinu Odžaci na Zonskoj smotri folklora predstavljati KUD Marko Orešković iz Bačkog Gračaca, Branislav Nušić iz Lalića, Seferin iz Deronja, Staniša Stošić iz Karavukova, Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca i Štefanik iz Lalića.

KUD M. Orešković - običaj Guvno moje o Božiću malom
KUD M. Orešković – običaj Guvno moje o Božiću malom
Najuspešniji u kategoriji folklornog stvaralaštva dece bili su Kulturno-umetničko društvo Marko Orešković iz Bačkog Gračaca koje se takmičilo sa izvornim običajem Oj Uskrsu i samičar Teodora Tojagić sa numerom Kola iz Like, KUD Branislav Nušić iz Lalića sa takmičarskom koreografijom Igre iz Bačke, ženska pevačka grupa KUD-a Staniša Stošić iz Karavukova sa izvornom pesmom Gajtana i folklorni sastav KUD-a Seferin sa Igrama iz Bačke.

U kategoriji folklornog stvaralaštva odraslih najbolji nastup imali su KUD Marko Orešković iz Bačkog Gračaca sa prikazom izvornog običaja Guvno moje o Božiću malom i solista na samici Dušan Brkljač sa instrumentalnim izvođenjem kola iz Like, zatim KUD Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca sa prikazom igara iz okoline Teslića, muška pevačka grupa sa numerom Lički ojkani i samičar Darko Lončar sa spletom ličkih pesama i igara, i KUD Štefanik iz Lalića sa slovačkim običajem Išlo diovča na vodu.

Nakon završene smotre, koju je karakterisao veliki broj učesnika, selektorka Slobodanka Rac, koreograf iz Bačke Topole i priznati stručnjak u svetu folklora, obavila je razgovor sa umetničkim rukovodiocima i uputila im određene sugestije i smernice za dalji rad.

Selektorka Slobodna Rac iz B. Topole
Selektorka Slobodna Rac iz B. Topole
– Na neki način sam iznenađena količinom programa, dobrom organizacijom i domaćinima koji su se potrudili da sve funkcioniše kako treba. Malo nemarom publike i njihovom željom da budu navijački nastrojeni, ali i odabirom programa koji se izvodi na ovom terenu, kao i odabirom nečega što ne odgovara temi smotre. A tema smotre je dečije narodno izvorno stravlaštvo, ili koreografisani folklor, ili izvorno stvaralaštvo odraslih, srpskog naroda i nacionalnih zajednica u Vojvodini. S toga smo imali malo lutanja oko Leskovca, oko Šumadije i drugih segmenata koji su neophodni za dalje kvalifikacije – rekla je za Radio Odžake selektorka Rac, koja je po prvi put vrednovala nastupe kulturno-umetničkih društva u opštini Odžaci.

Kako je rekla, u želji da bude krajnje iskrena, dobronamerna i stručna, nada se da će njene sugestije svima dobro doći, jer su svi učesnici na sceni pokazali mnogo energije i uloženog rada, ali su, nažalost, neki morali ostati kod kuće.

Onim grupama koje su dobile prohodnost za Zonsko takmičenje selektorka je poželela da budu još bolji i naglasila da među tim grupama već vidi one koje će sigurno biti na nekom finalu i nekom pokrajinskom festivalu.

Opštinsku smotru folklora organizovala je Turistička organizacija opštine Odžaci u saradnji sa KUD-om Ratko Pavlović Ćićko iz Ratkova koji je bio i domaćin ovog kulturnog događaja.

Prema kalendaru takmičenja, Zonska smotra folklornog stvaralaštva dece biće održana 16. maja u Kuli, dok će se 21. juna u Apatinu nadmetati folklorni ansambli, izvorne pevačke grupe i instumentalisti u kategoriji odraslih.

Categories: