Održana skupština Pčelarskog društva Suncokret iz Odžaka

Godišnja skupština Pčelarskog društva “Suncokret” iz Odžaka održana je danas u “Gradskoj kafani” u prisustvu članova tog udruženja i gostiju, predstavnika pčelara iz Bačkog Monoštora i Karavukova. Kako skupština nije bila izborna, glavne teme o kojima su raspravljali članovi “Suncokreta” bili su izveštaj o radu društva sa finansijskim izveštajem za 2014. i plan rada za ovu godinu.

suncokret-skupstinaPredsednik PD “Suncokret” Miletije Lepojić je u svom izveštaju o radu društva u prošloj godini naveo da su uz dobru saradnju sa veterinarskom službom ispoštovane obaveze koje su pčelari imali vezano za prijavu brojnog stanja na pčelinjacima, podnošenje zahteva za subvencije itd.

Svim članovima je bilo omogućeno da po povoljnijim uslovima posećuju sajmove i skupove pčelara i pčelarskih organizacija. Društvo je i prošle godine uspešno konkurisalo kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, od koga su dobijena određena sredstva koja su utrošena za nabavku miksera za pravljenje pogače, istakao je predsednik PD “Suncokret”. On je naveo i da je, što se tiče finansijskog izveštaja, društvo u prošloj godini poslovalo pozitivno i u skladu sa raspoloživim sredstvima.

Lepojić se i kritički osvrnuo na proteklu godinu, rekavši da smatra da je PD “Suncokret” u 2014. uradilo najmanje za pčelare i pčelarstvo u poslednjih nekoliko godina.

– Ja to smatram pre svega svojim ličnim neuspehom, ali moram reći i da je bilo vrlo malo želje i volje kod gotovo svih članova da pomognu u radu društva – kazao je predsednik “Suncokreta” i naveo da se na redovne sastanke koji se održavaju svakog petka u prostorijama društva odaziva svega nekoliko pčelara. Dodao je i da o zainteresovanosti za rad pčelarskog društva dovoljno govori i to što se na skupštinama koje se organizuju jednom godišnje pojavi jedva polovina članova.

Članovi skupštine PD “Suncokret” koji su učestvovali u raspravi o podnetim izveštajima, dali su podršku predsedniku društva za njegov dosadašnji rad, a više njih je kao problem navelo to što se mali broj članova angažuje u radu društva. Kao neuspeh je ocenjeno to što prošle godine zbog nedostatka finansijskih sredstava nije održan tradicionalni Sajam meda. Istaknuto je da bi već sada trebalo krenuti sa organizacionim pripremama za tu manifestaciju i sa animiranjem potencijalnih sponzora i lokalne samouprave u Odžacima.

Usvojen je predlog da zbog nedovoljne angažovanosti u radu dosadašnjeg blagajnika pčelarskog društva, bude izabran novi koji će tu dužnost obavljati do isteka mandata sadašnje uprave, odnosno do naredne godišnje skupštine koja će biti redovna izborna. Za blagajnika je izabran Stojan Arsić, koji je tako postao i član Upravnog odbora.

Skupština PD “Suncokret” je usvojila i odluku po kojoj će članovi imati mogućnost da preko društva plasiraju svoj med na tržište. Po završetku jednog medobranja pčelari će prijavljivati viškove meda, kako bi društvo moglo da u ime svih zainteresovanih pčelara prema kupcima nastupi sa objedinjenom ponudom i na taj način za svoje članove pokuša da ispregovara bolju cenu i povoljnije uslove plaćanja.

Dogovoreno je i da se u cilju edukacije pčelara, jednom mesečno organizuju tematski sastanci na kojima bi članovi društva razmenjivali iskustva i razgovarali o radovima i o problemima na pčelinjaku. Po potrebi bi ovi sastanci mogli biti organizovani i češće. Jedan od iskusnijih pčelara Dragan Breka smatra da bi ovakav vid edukacije bio koristan pre svega za pčelare početnike, ali i za ostale članove.

– Mi pčelari treba među sobom da razgovaramo, ako treba i da pozovemo nekoga iz okolnih udruženja ili nekog stručnjaka iz oblasti pčelarstva za koga smatramo da može da nam pomogne da unapredimo naš rad. Mislim da treba da razmišljamo i o tome da se naše udruženje u ime svih članova pojavi i kod dobavljača repromaterijala. Tako bi svi mi ostvarili značajnu uštedu iz koje bi sami mogli subvencionisati rad društva i bila bi to obostrana korist – kazao je Breka.

PD “Suncokret” će nastojati da i ove godine omogući odlazak svojih članova na dva najznačajnija pčelarska sajma koja se održavaju krajem februara i početkom marta u organizaciji saveza pčelarskih organizacija Srbije i Vojvodine. Pčelare uskoro očekuje i prolećno prijavljivanje stanja na pčelinjacima, a odmah potom i prijava za subvencije. Društvo će nastojati i da potrošačima približi značaj meda i proizvoda od meda putem anketa, reklama i flajera.

– To ćemo najbolje učiniti preko našeg Sajma meda koji ove godine moramo održati i nastaviti njegovu tradiciju. Takođe, moramo nastojati i da u udruženje privučemo sve držaoce pčela koji nisu nigde registrovani i predstavljaju najveću opasnost i za sebe i za nas ostale pčelare. Pratićemo i dalje konkurse, kako na lokalnom tako i na drugim nivoima, jer je to jedini način da poboljšamo uslove za rad udruženja – rekao je Miletije Lepojić predstavljajući plan rada odžačkog društva pčelara za 2015. godinu.

U cilju edukacije pčelara, ali i popularizacije pčelarstva, PD “Suncokret” će nastaviti i dosadašnju dobru saradnju sa lokalnim medijima koji redovno prate rad tog udruženja.

Categories: