Građani da se pripreme za digitalizaciju

Gašenje analognog televizijskog signala u Srbiji predviđeno je za 17. jun ove godine, nakon čega će se preći isključivo na digitalno emitovanje. Vlasnici starijih televizora koji primaju signal kroz vazduh preko krovnih antena moći će da gledaju digitalne programe samo uz dodatak tzv. risivera za digitalnu televizuju, odnosno set top boks uređaja. To su uređaji koji povezuju antenu sa televizorom i digitalni signal pretvaraju u kvalitetnu sliku, bez smetnji i čistog zvuka.

digitalizacijaDržava je omogućila da set top boks uređaje besplatno dobiju korisnici novčane socijalne pomoći, naknade za negu i pomoć drugog lica, kao i primaoci najnižih penzija koji su nosioci samačkih domaćinstava.

U zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju lica koja imaju pravo na besplatnu dodelu ovih uređaja, zahtevi se u Odžacima podnose u Centru za socijalni rad, odnosno u ispostavi Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Centar za socijalni rad Odžaci je do sada primio oko 120 zahteva za besplatnu dodelu set top boks uređaja.

Svi ostali građani će risivere za digitalni televizijski signal morati sami da nabave. U jednoj prodavnici elektronske opreme u Odžacima rekli su nam da ima interesovanja za ove uređaje i da se njihova cena u zavisnosti od proizvođača i tehničkih karakteristika kreće od 3.600 do 4.700 dinara.

Categories: