KUD Ratko Pavlović Ćićko proslavio 45 godina postojanja

Jubilej vredan pažnje – 45 godina amaterskog rada, Kulturno-umetničko društvo Ratko Pavlović Ćićko iz Ratkova sinoć je obeležilo celovečernjim koncertom u sali Doma kulture koji je protekao u izuzetno veseloj i prijatnoj atmosferi, kakva i dolikuje ovom povodu.

jubilej-ratkovo-1Rođendansku proslavu uveličali su gosti, članovi KUD-a Sloboda iz Rumenke, Vidovdansko kolo iz Svetozar Miletića, Nikola Tesla iz Bačkog Brestovca, Staniša Stošić i Bora Stanković iz Karavukova, Ratkovo iz Ratkova, Marko Orešković iz Bačkog Gračaca, Seferin iz Deronja i Branislav Nušić iz Lalića. Zajedno sa domaćinima izveli su bogat program koji je publika sa oduševljenjem pozdravila gromkim aplauzom.

Više od dva sata svi su uživali u narodnim igrama i pesmama iz Bele Palanke, Vranjskog polja, Leskovca, Pčinje, Vladičinog Hana, Šumadije i drugih krajeva, a nije izostala ni rođendanska torta. Program je obogatilo nadigravanje parova u narodnoj igri Bugarka i izbor najlepšeg para u narodnoj nošnji.

Po oceni stručnog žirija koji su činili koreografi Mirjana Mandić, Radoslav Radoičić, Marko Mandarić, Jasmina Vuletić i Slobodan Mihajlović, u prvoj takmičarskoj disciplini, od ukupno 26 parova pobedili su Zoran i Dejana Cekić, članovi KUD-a Staniša Stošić iz Karavukova, dok su od 12 takmičarskih parova titulu najlepšeg poneli najmlađi učesnici Nemanja Vučković i Maša Đorđević iz Rumenke.

Pobednički par u nadigravanju
Pobednički par u nadigravanju
– Volim da igram i nastupam. Talenat i ljubav prema narodnoj igri nasledio sam od majke i to mi je od malena u srcu. Potajno sam se nadao pobedi i verovao u sebe – kaže za Radio Odžake najbolji igrač Zoran Cekić, koji je aktivan član karavukovačkog društva pune dve godine.

Na inicijativu Miroslava Ristića, KUD Ratko Pavlović Ćićko iz Ratkova osnovan je 24. decembra 1969. godine kao nastavak kulturnih aktivnosti u mestu. Formiran je i Inicijativni odbor na čelu sa Ratkom Ristićem u kojem su bili Radomir Mrdaković, Mirko Ostojić, Milovan Vukašinović, Gordan Ognjenović, Mira Ostojić, Milorad Mihajlović i Milovan Micović.

Članovi KUD-a su vremenom ulazili u velike poduhvate i prvi javni nastup zabeležili 8. marta 1970. godine. U okviru društva najpre je delovala dramska sekcija, a potom literarna, recitatorska i folklorna koja je do danas uspešno i kvalitetno održala u životu amatersko stvaralaštvo u Ratkovu.

Nikola Spasojev
Nikola Spasojev
– Jako je bitno da na ovaj dan pomenemo osnivače KUD Ratko Pavlović Ćićko, jer nije mala stvar 45 godina postojanja jednog društva. Iako smo ove godine bili u teškoj finansijskoj situaciji, potrudili smo se da naš rođendan organizujemo na nivou. Zahvaljujem se svim učesnicima, mnogim sponzorima i svim ljudima širokog srca koji su nam pomogli da obeležimo ovaj značajan jubilej – kaže budući predsednik ratkovačkog društva i vrsni igrač Nikola Spasojev.

U planu Uprave KUD-a Ratko Pavlović Ćićko je da omasovi članstvo i sledeće godine bude domaćin Opštinskoj smotri folklornog stvaralaštva dece i odraslih, dodaje Spasojev.

Categories: