Uspešan nastup KUD Bora Stanković na Međunarodnom festivalu veterana

Kulturno-umetničko društvo Borisav Bora Stanković iz Karavukova ove godine je po drugi put imalo priliku da učestvuje na Međunarodnom festivalu folklornih ansambala veterana na Zlatiboru i da u najlepšem svetlu prezentuje opštinu Odžaci i svoje mesto.

KUD Bora Stanković na gostovanju u Čajetini
KUD Bora Stanković na gostovanju u Čajetini
Festival već četvrtu godinu za redom 29. novembra okuplja brojna kulturno-umetnička društva iz zemlje i inostranstva, a ovoga puta u programu je učestvovalo preko 600 folkloraša iz 25 društava sa prostora Slovenije, Republike Srpske i Srbije. Domaćin festivala bio je KUD Zlatibor iz Čajetine.

Veterani iz Karavukova su sa zadovoljstvom prihvatili poziv organizatora i svoje stvaralaštvo uspešno predstavili igrama iz Gornje Pčinje. Bilo je to za njih jedno prelepo poznanstvo sa ljudima koji se bave očuvanjem tradicije, kaže predsednik KUD Bora Stanković Darko Micić, i dodaje da ih je raznolikost nošnji i igara iz svih krajeva bivše Jugoslavije obogatilo za još jedno veliko iskustvo.

– Mislim da smo pokazali da zavređujemo veliku pažnju u svetu folklora zato što smo uspeli da prezentujemo naše selo Karavukovo i našu opštinu Odžaci u najboljem svetlu i dobili veliki broj pohvala od strane drugih kulturno-umetničkih društava koja su učestvovala na tom festivalu, što mi je izuzetno drago jer su to pohvale od veterana koji se decenijama bave folklorom – naglašava Micić.

Karavukovčani su na Zlatibor putovali zajedno sa KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, sa kojim već imaju planove za buduću saradnju i zajednička druženja.

Nakon nastupa svi folkloraši su u Čajetini imali nezaboravno druženje uz večeru, muziku i trubače do ranih jutarnjih časova, a prema rečima Darka Micića, prijateljstvo koje se stvara u ovakvim situacijama je nemerljivo.

Categories: