Očuvanje motiva i revitalizacija staparskog ćilima

Nela Pejčić, predsednica Udruženja građana Lenka iz Odžaka, prisustvovala je jednodnevnom seminaru koji je održan u Somboru u sklopu projekta Očuvanje motiva i revitalizacija staparskog ćilima. Odžačko udruženje se poslednjih pet godina uspešno bavi izradom rukotvorina tradicionalnim tehnikama i jedno je od potencijalnih učesnika ovog projekta koje realizuje grad Sombor u saradnji sa Etno mrežom uz podršku Ambasade Australije u Srbiji i Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj (NALED).

Nela Pejčić, UG Lenka
Nela Pejčić, UG Lenka
Zainteresovanim individualnim proizvođačima rukotvorina i predstavnicima udruženja žena iz Sombora, Apatina, Prigrevice, Stapara i Odžaka tokom uvodnog predavanja obratila se Sofija Arsić, stručni saradnik Etno mreže, koja je posebnu pažnju posvetila načinu izrade dobrog i kvalitetnog proizvoda, kao i mogućnostima plasmana proizvedenih ćilima na tržištu.

Udruženje Lenka iz Odžaka ima dovoljan broj razboja i spremno je za dalje usavršavanje, kaže predsednica Nela Pejčić:

– Na seminaru smo se izjašnjavali da li želimo da radimo, da li imamo prostor i razboj, i da li imamo žene koje su zainteresovane za izradu staparske šare. Naravno, naš odgovor je bio pozitivan, jer imamo četiri razboja i isto toliko žena koje su spremne da rade tu tehniku.

Sledeći korak je jednomesečna obuka izrade staparskog ćilima čiji je specifičan motiv “ruža”, izuzetno zahtevan za rad. Nakon toga polaznici dobijaju sertifikat za licenciranog proizvođača, koji će biti uslov za učešće u projektu.

– Na planiranoj obuci će se raditi samo staparska “ruža” da bi se usavršila takozvana klečana tehnika i nakon toga krenulo u proizvodnju. Klečanu tehniku sam u Udruženju Lenka do sada radila samo ja i drago mi je što su moje koleginice spremne da je savladaju, jer će nam to puno značiti za dalji rad, promociju udruženja i same opštine Odžaci – istakla je Pejčićeva za Radio Odžake.

Staparska ruža
Staparska ruža
Gotovo izumrla tradicionalna tehnika tkanja staparskog ćilima predstavlja novinu u izradi rukotvorina Udruženja Lenka, koje je do sada bilo prepoznatljivo po proizvodima od pustovane vune. Učešće u ovom projektu za žene iz Odžaka predstavlja dalju afirmaciju u očuvanju kulturnog nasleđa i mogućnost ekonomskog osnaživanja.

Projekat Očuvanje motiva i revitalizacija staparskog ćilima bi trebalo da zaživi početkom naredne godine, a na seminaru u Somboru Nela Pejčić je predložila da se obuka organizuje u Odžacima, s obzirom da Udruženje Lenka poseduje potrebnu opremu i adekvatne uslove za rad.

Kako je istakla, od dragocene koristi su bili i primeri dobre prakse koje je na ovom skupu iznela Slavica Ćirić, predsednica zadruge za izradu ćilima Damsko srce iz Pirota. Ona je govorila i o prepoznatljivosti pirotskog ćilima i o potrebi da se buduća proizvodnja učini efikasnom i lakom, sa ciljem da na kraju budu zadovoljni i kupci i proizvođači.

Categories: