Izložbom odškrinuli vrata istorije

U četvrtak, 23. oktobra, u Odžacima je otvorena izložba pod nazivom “Industrijsko nasleđe Odžaka” na kojoj posetioci mogu videti interesantne fotografije i dokumenta koji svedoče o počecima industrijskog razvoja ove sredine.

15Počeci industrijskog razvoja sežu u 1813. godinu kada su Odžaci dobili Carsku povelju, čime je mesto i zvanično postalo sajamska varoš. Počelo se od tada sa organizovanjem sajmova kudelje, razvojem zanatstva, trgovine, a kasnije i bankarstva.

– Taj postepeni proces industrijskog razvoja dostigao je kulminaciju 1907. godine kada je osnovana Fabrika kanapa i užarije, koja je zvanično dobila dozvolu za rad godinu dana kasnije – rekao je između ostalog Stevan Miler, jedan od organizatora ove izložbe.

Izložbu “Industrijsko nasleđe Odžaka” otvorio je predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan koji je tom prilikom rekao:

– Neki vredni ljudi su u to vreme otvarali fabrike i zapošljavali radnike. Meni i mojim saradnicima ostaje da se potrudimo da i mi pođemo njihovim primerom i otvorimo nova radna mesta, kako bi zaposlili što više mladih koji bi tako ostali da žive ovde.

Među izloženim eksponatima nalaze se i originalni dokumenti koji se odnose na porodicu Ertl koja je bila vlasnik pomenute Fabrike. U ono vreme bila je veoma razvijena kadrovska služba koja je vodila preciznu kadrovsku evidenciju o broju i strukturi zaposlenih radnika iz 1919. godine. Postoji i fotografija parne mašine koja je bila srce fabrike, jer je obezbeđivala energiju za sve ostale pogone.

Na nekim od slika može se videti i kako je u to vreme izgledao društveni život. U to vreme u Odžacima je otvorena Muzička škola, bilo je više aktivnih sportskih sekcija koje su okupljale mnoge mlade sportiste.

Na poslednjim panoima vide se detalji iz posleratnog perioda i zaslužnih radnika iz sedamdesetih godina, kada je na delu bio socijalizam koji je karakterisao udruženi rad. Sve to što se može videti na izložbi, samo je jedan mali prikaz tog zanimljivog vremena, kada su Odžaci izrastali u industrijsku varoš širih razmera, kada je Fabrika kanapa i užarije bila najveća na Balkanu.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i predsednik Nacionalnog saveta Nemaca u Srbiji Miodrag Mihajlović.

– Mi u ovoj izložbi vidimo deo prošlosti nemačke nacionalne manjine i neke naše kolektivne istorije. U Vojvodini mi imamo specifično zajedničko poreklo. Ne izdvajam Nemce od ostalih nacionalnosti. Jedan od razloga je što se u našoj krvi nalazi i krv Srba, Čeha, Mađara i Slovaka, jer je u prošlosti bilo dosta mešanih porodica. Zbog toga ja sve ovo vidim kao deo jedne zajedničke istorije. Nemci kojih je sada manje u Vojvodini ovakvim izložbama aktuelizuju svoju pripadnost i identitet, a naša udruženja treba da postanu nosioci rada na ovom planu – istakao je Mihajlović.

Svi zainteresovani izložbu “Industrijsko nasleđe Odžaka” mogu pogledati do kraja ove nedelje u popodnevnim satima u galeriji Mesne zajednice Odžaci.

Categories: