Saveti mesnih zajednica imaće pet odnosno sedam članova

Saveti mesnih zajednica u opštini Odžaci ubuduće će brojati pet, odnosno sedam članova, predviđeno je novim statutima mesnih zajednica koji su stupili na snagu nakon što su objavljeni u Službenom listu opštine Odžaci. Pet članova Saveta mesne zajednice biće birano u Deronjama, Srpskom Miletiću, Ratkovu i Bačkom Gračacu, dok će saveti mesnih zajednica Karavukovo, Bogojevo, Lalić, Bački Brestovac i Odžaci imati sedam članova.

Mesna zajednica Odžaci
Mesna zajednica Odžaci
Minimalan (5) i maksimalan (7) broj članova saveta mesne zajednice određen je novom Odlukom o mesnim zajednicama, usvojenom u julu na sednici Skupštine opštine Odžaci. Sa ovom odlukom usklađeni su i novi statuti koje su odbornici potvrdili na poslednjem zasedanju opštinskog parlamenta održanom krajem avgusta.

Vezano za izbore članove saveta mesnih zajednica, najznačajnija novina je da pravo predlaganja kandidata za članove saveta mesne zajednice imaju političke stranke, grupe građana i pojedinci čije izborne liste odnosno kandidature svojim potpisima podrži najmanje deset birača po predlogu za svakog kandidata na izbornoj listi, odnosno pojedinačnog kandidata.

Novina je i da će izbornu komisiju za izbor članova Saveta imenovati predsednik Skupštine opštine, a do sada je to činio Savet mesne zajednice kome ističe mandat.

Categories: