Uspešan nastup Gračana na festivalu Širi mi se moje kolo malo

Kulturno-umetničko društvo Marko Orešković iz Bačkog Gračaca imalo je uspešan nastup na petom Festivalu folklora Srba sa zapadne Drine koji je u subotu održan u Beogradu u velikoj sali Dečijeg kulturnog centra u organizaciji beogradskog KUD Krajina.

kud-marko-oreskovicFestival koji se održava pod nazivom Širi mi se moje kolo malo, predstavlja nastavak aktivnosti kulturne razmene srpskih folklornih ansambala iz Srbije i zemalja regiona i svake godine okuplja sve veći broj folklornih ansambala. Tako je ovoga puta učešće uzelo 13 društava iz Republike Srpske, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Kulturno-umetničko društvo Marko Orešković je na dostojanstven način prezentovalo kulturu i tradiciju ličkog naroda izvodeći običaj Svadba i oko 40 članova je u svečanom defileu sa ponosom nosilo tablu mesta iz kojeg dolaze.

Gračačkim amaterima je nastup na beogradskom Međunarodnom festivalu bio dobar “vetar u leđa” za dalji rad, kaže Mirjana Mandić, umetnički rukovodilac KUD-a Marko Orešković i dodaje da je bilo pravo zadovoljstvo biti deo ovako jedne velike i značajne manifestacije koja ima za cilj očuvanje izvornog stvaralaštva.

– Pokazali smo svima kako mi to radimo i na koji način, a domaćini su nam uzvratili toplim prijemom i fantastičnom dobrodošlicom – ističe Mandićeva.

Categories: