Opština uputila četiri javna poziva poslodavcima i nezaposlenim licima

Na osnovu sporazuma o utvrđivanju međusobnih prava i obaveza između Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, opštine Odžaci i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja, predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan raspisao je četiri javna poziva namenjena poslodavcima i nezaposlenim licima.

odzaci-opstinaJavni poziv za poslodavce za stručno osposobljavanje i zapošljavanje pripravnika upućen je poslodavcima za finansiranje stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih lica u svojstvu pripravnika na određeno vreme. Poslodavac će u periodu u kome angažuje pripravnika, ostvarivati pravo na refundaciju neto zarade pripravnika, kao i troškova obaveznog socijalnog osiguranja na teret radnika i na teret poslodavca, kao i poreza na zaradu.

Za pripravnike sa najmanje završenim četvorogodišnjim visokim obrazovanjem opština će refundirati zaradu u iznosu od 22.000 dinara u periodu od godinu dana. Zarada pripravnika sa višim ili visokim trogodišnjim obrazovanjem refundira se u mesečnom iznosu od 20.000 dinara, u trajanju od 9 do 12 meseci. Neto zarada pripravnika koji ima završeno srednje obrazovanje, refundira se u iznosu od 18.000 dinara u periodu od šest meseci.

Obuka na zahtev poslodavca

Drugi javni poziv koji je raspisan je Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca. On podrazumeva učešće u finansiranju obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji nezaposlenih NSZ nema lica sa znanjima i veštinama potrebnim poslodavcu.

Program obuke na zahtev poslodavca podrazumeva realizaciju obuke u trajanju od 80 do 1.040 časova. Poslodavcima se u ovom slučaju jednokratno isplaćuje 40.000 dinara po polazniku. Njihova obaveza je da polaznicima za vreme obuke isplaćuju zarade, da im uplaćuju obavezno socijalno osiguranje i troškove prevoza.

Program stručne prakse za nezaposlena lica

Program stručne prakse namenjen je nezaposlenim licima koja se prvi put stručno osposobljavaju za zanimanja za koja su stekla određenu vrstu i stepen stručne spreme ili su se stručno osposobljavala kraće od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog/stručnog ispita.

Program stručne prakse traje u skladu sa zakonom, a ne duže od 24 meseca, odnosno do šest meseci za lica sa srednjim obrazovanjem, do devet meseci za lica sa višim ili visokim obrazovanja i do 12 meseci za lica sa najmanje četvorogodišnjim visokim obrazovanjem.

Tokom trajanja stručne prakse opština preuzima obavezu da angažovanim licima isplaćuje novčanu pomoć u mesečnom iznosu od 16.000, 14.000, odnosno 12.000 dinara u zavisnosti od stepena obrazovanja, kao i da im uplaćuje doprinose za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Produžen konkurs za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta

Javni poziv koji je opština Odžaci uputila poslodavcima za dodelu subvencije za otvaranje novih radnih mesta u 2014. godini, produžen je do utroška sredstava.

Subvencija za otvaranje novih radnih mesta u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara odobrava se poslodavcima koji otvaraju nova radna mesta, radi zapošljavanja nezaposlenih lica sa evidencije NSZ, na neodređeno vreme, u trajanju od najmanje 12 meseci, sa punim radnim vremenom. Prioritet imaju oni poslodavci koji zapošljavaju lica sa visokim stepenom stručne spreme.

Prva tri javna poziva objavljena su na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje 17. juna i, kako je u njima navedeno, otvorena su 15 dana od dana objavljivanja. Javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta otvoren je do utroška sredstava predviđenih za tu namenu.

Sve dodatne informacije u vezi raspisanih javnih poziva mogu se dobiti u Ispostavi Nacionalne službe za zapošljavanje u Odžacima.

Programi samozapošljavanja

Na osnovu Javnog poziva nezaposlenim licima za dodelu subvencije za samozapošljavanje, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, doneta je druga odluka za dodelu subvencija. Ovom odlukom odobrena su sredstva za 30 nezaposlenih lica sa teritorije Zapadno-bačkog okruga kojima će biti isplaćeno 4,8 miliona dinara, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje – Filijala Sombor.

Kako je navedeno u saopštenju, zahtev za dodelu sredstava za samozapošljavanje u Zapadno-bačkom okrugu podnela su 144 nezaposlena lica, tako da su ovom odlukom 64 zahteva pozitivno rešena. Najviše zahteva je podneto u Somboru – 58, u Odžacima 57, u Apatinu 19 i u Kuli deset. Delatnosti kojima se planiraju baviti budući preduzetnici su uglavnom proizvodnog karaktera.

Categories: