Akcija sakupljanja prazne ambalaže od pesticida

U okviru pilot projekta “Zbrinimo ambalažu – zaštitimo okolinu”, od 9. do 16. juna na području grada Sombor i opština Odžaci i Kula biće organizovano sakupljanje prazne ambalaže od iskorišćenih sredstava za zaštitu bilja. Ovu akciju i pilot projekat realizuju Udruženje inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja u Srbiji (SECPA) i Poljoprivredna stručna služba Sombor, u saradnji sa lokalnim samoupravama i operaterom za zbrinjavanje ambalažnog otpada kompanijom “Sekopak”.

sakupljanje-ambalaza1Prema unapred utvrđenom rasporedu, korisnici sredstava za zaštitu bilja moći će da predaju praznu ambalažu ovlašćenim licima, koju je prethodno potrebno najmanje tri puta dobro isprati vodom, i to odmah nakon pražnjenja. Nakon ispiranja ambalažu treba probušiti, tako da se u nju više ne može sipati tečnost i bezbedno je odložiti u spremišta do akcije sakupljanja.

Akcija će na teritoriji opštine Odžaci biti organizovana u dva dana: 10. juna ambalažu od pesticida će moći da predaju poljoprivrednici u Laliću, Srpskom Mileću, Bogojevu, Karavukovu i Ratkovu, a 11. juna poljoprivrednici iz Bačkog Brestovca, Bačkog Gračaca, Odžaka i Deronja. Tačna satnica kada će akcija biti održana u svakom od ovih naselja može se videti na oglasu koji je dat u prilogu ove vesti.

Poljoprivrednicima će nakon predaje ambalaže biti izdata potvrda o tome, a prikupljaće se ambalaža članica Udruženja inostranih proizvođača sredstava za zaštitu bilja (BASF, Bayer, DuPont, Dow AgroSciences, Magan AgroChemicals i Singenta).

Cilj projekta “Zbrinimo ambalažu – zaštitimo okolinu” je da se prazna ambalaža od sredstava za zaštitu bilja sakupi, bezbedno odloži i pripremi za reciklažu, kako ne bi završila u komunalnom otpadu, odnosno kako ne bi bila spaljivana, bacana u prirodu, zakopavana ili na neki drugi neodgovarajući način uništavana.

Categories: