Uspešno realizovana manifestacija Dani Bore Stankovića

Kulturno-umetničko društvo Borisav Bora Stanković iz Karavukova proteklog vikenda je veoma uspešno organizovalo manifestaciju pod nazivom Dani Bore Stankovića, obeležavajući na taj način 138 godina od rođenja velikog srpskog književnika čije ime karavukovačko društvo nosi. Ovo je bila druga po redu manifestacija koja je u subotu veče u sali Zadružnog doma okupila veliki broj posetilaca, ljubitelja folklornog stvaralaštva i vranjanskog melosa, među kojima su bile i brojne zvanice iz opštine Odžaci i predstavnici Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće iz Beograda.

foto: karavukovo.com
foto: karavukovo.com
Na ovaj način članovi KUD-a Borisav Bora Stanković su ujedno i proslavili godišnjicu postojanja i amaterskog rada. Oni su publici predstavili nove koreografije, sve ono što su tokom godine vredno učili i vežbali: Igre iz Pčinje, Banata i Niša i narodni običaj iz okoline Vranja – Dodolice, sa kojim će se predstaviti na ovogodišnjoj Opštinskoj smotri folklornog stvaralaštva kojoj će 12. aprila biti domaćini.

Pored domaćina, nastupom su prisutne oduševili i gosti iz Bačke Palanke, članovi Gradskog kulturno-umetničkog društvo Kosta Abrašević, zatim Kulturno-umetničko društvo Branislav Nušić iz Lalića, Kulturno-umetničko društvo Staniša Stošić iz Karavukova, Srpsko kulturno- umetničko društvo Đoko Patković i Etno grupa Đurđevak iz Bobote u Republici Hrvatskoj, kao i poletarci iz vrtića Suncokret iz Karavukova.

Svi učesnici su priredili bogat kulturno-umetnički program i doprineli dobroj atmosferi u kojoj je publika uživala i gromkim aplauzom pozdravljala nastupe učesnika.

– Kao organizatori možemo biti samo prezadovoljni odzivom posetilaca i zvanica koji su popunili salu Zadružnog doma. Bilo je očito i zadovoljstvo svih učesnika programa, što je samo još jedna potvrda da je manifestacija dobro organizovana i veoma značajna u očuvanju kulturne baštine – rekao je za Radio Odžake Darko Micić, predsednik KUD Borisav Bora Stanković.

Predsednik KUD Borisav Bora Stanković Darko Micić
Predsednik KUD Borisav Bora Stanković Darko Micić
Manifestacija Dani Bore Stankovića bila je prilika i da se prikupe nove donacije za uređenje sale Zadružnog doma u okviru akcije koju je nedavno pokrenulo ovo karavukovačko društvo. Do sada je već urađen jedan deo radova, dodaje Micić i sa zadovoljstvom ističe da su prikupljena nova novčana sredstava koja će dobro doći za nastavak akcije.

– Uz pomoć sponzora iz Karavukova i Odžaka do sada smo prikupili 20.000 dinara i uspeli da saniramo i okrečimo zidove, a tokom manifestacije prikupili smo donaciju u iznosu od 4.695 dinara i sva ta sredstva će takođe biti utrošena za adaptaciju sale koja je potrebna Karavukovu za ovakve i slične događaje – naglašava predsednik KUD Borisav Bora Stanković i posebno se zahvaljuje svojim članovima koji su pomogli kompletnoj realizaciji cele manifestacije.

Categories: